Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Mało znany owoc
Udostepnij
Artykuły: Orzechy brazylijskie PRO-TEST: Nr 11 (204) Listopad 2019
 Mało znany owoc Mało znany owoc Orzechy brazylijskie Orzechy brazylijskie to skarbnica wielu wartości odżywczych. Jednocześnie są jednymi z najtłustszych, a więc i najbardziej kalorycznych orzechów. Mimo to warto je jeść. Zobacz, dlaczego!

Zacznijmy jednak od tego, skąd biorą się orzechy brazylijskie. Otóż rosną, jak łatwo się domyśleć, w Brazylii. Ciekawostką jest, że to owoce jednego z najwyższych drzew w puszczy amazońskiej: orzesznicy brazylijskiej (Bertholletia excelsa).

Cenny selen

Orzechy brazylijskie zawierają wyjątkowo dużo potrzebnego nam mikroelementu – selenu. Dzięki selenowi enzymy mogą prawidłowo funkcjonować, a wolne rodniki są usuwane z naszego organizmu. Selen wspomaga też odporność i pracę tarczycy. Badania sugerują także jego działanie przeciwnowotworowe. Mężczyznom selen przydaje się do poprawy jakości nasienia.

Bać się czy nie?

Orzechy brazylijskie to najbogatsze źródło selenu wśród wszystkich orzechów. Jeden orzech (5 g) pokrywa aż 175% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek! Ale – uwaga – już cztery orzechy zawierają prawie tyle selenu, ile wynosi jego maksymalne bezpieczne dzienne spożycie. Dlatego nie przesadzaj z orzechami brazylijskimi, bo nadmiar selenu może prowadzić do chorób nowotworowych.

Z drugiej jednak strony nie ma sensu bać się zjedzenia zbyt dużej ilości tych orzechów, o ile robisz to od czasu do czasu. Tym bardziej, że tak naprawdę wiele orzechów brazylijskich dostępnych w naszych sklepach ma mniej selenu. Wszystko zależy od tego, na jakiej glebie rosły. Te pochodzące z Boliwii zawierają na przykład wielokrotnie mniej selenu niż orzechy, które rosły we wschodniej Amazonii czy centralnej Brazylii.

Jest jeszcze jeden powód, by nie przesadzać z orzechami brazylijskimi to stosunkowo wysoka zawartość w nich szkodliwych aflatoksyn.

Orzechy na odchudzanie

Niemniej jednak korzyści płynące z regularnego jedzenia orzechów (oczywiście nie przesadzając z ich ilością) znacznie przewyższają ewentualne zagrożenia. Dlatego regularnie włączaj orzechy brazylijskie do swojej diety.

A co z wysoką zawartością tłuszczu w orzechach brazylijskich? Jeden orzech to 26 kcal. Zaś 100 g tych orzechów zawiera aż 656 kcal i 66 g tłuszczu. Mimo to orzechy jadane w niewielkich ilościach mogą wspomagać odchudzanie.