Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Konjak i glukomannan – czy to działa?
Udostepnij
Artykuły: Bulwa z efektem odchudzającym PRO-TEST: Nr 9 (213) wrzesień 2020
 Konjak i glukomannan – czy to działa? Konjak i glukomannan – czy to działa? Bulwa z efektem odchudzającym

Znikające kilogramy? Taka obietnica stoi za wieloma substancjami pochodzenia naturalnego. Jednak w rzeczywistości większość z nich wcale nie odchudza. Inaczej sprawa wygląda z glukomannanem. Ten związek pochodzący z bulw rośliny o nazwie konjak może rzeczywiście wspomagać odchudzanie. Potwierdził to nawet Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

 

Co to jest glukomannan?

 

Glukomannan jest pozyskiwany z bulwy azjatyckiej rośliny o nazwie konjak. Bulwa ta wielkością przypomina buraka cukrowego. Jest rozdrabniana, suszona i mielona na mąkę. Glukomannan to błonnik w niej zawarty. Co ciekawe, stanowi on aż do 40% takiej bulwy. Jak na warzywo przystało, konjak jest bardzo zdrowy. Zawiera związki mineralne takie jak wapń, żelazo czy fosfor, a także witaminy: A, E, D, C, z grupy B oraz kwas foliowy.

 

W południowo-wschodniej Azji konjak jest uprawiany od 3000 lat, ale w świecie Zachodu znany jest dopiero od lat 80. XX wieku. Właśnie wtedy badacze zainteresowali się prozdrowotnymi właściwościami konjaka, podczas gdy Azjaci od wieków stosowali glukomannan w kuchni – głównie jako zagęstnik do sosów czy do produkcji specyficznego, żelowego makaronu.

 

W Europie glukonamannan pełni teraz podobną funkcję w produktach spożywczych – zagęszczającą i żelującą. Występuje wtedy jako dodatek do żywności pod nazwą E 425.

 

Jak działa glukomannan?

 

Glukomannan jest reklamowany jako bardzo sycący. Dzięki temu wspomaga odchudzanie. Po prostu po zjedzeniu pęcznieje w żołądku, a my przez długi czas odczuwamy sytość.

 

Ale na tym nie koniec jego zalet. Glukomannan jako błonnik obniża też poziom cholesterolu. Ponadto jest prebiotykiem, czyli pożywieniem dla dobroczynnych bakterii kolonizujących nasze jelita.

 

Mąka z glukomannanu składa się w większości z węglowodanów, które nie są przez nas trawione. W przeważającej części jest to właśnie błonnik. Ma on właściwości wiązania wody – ona powoduje, że glukomannan bardzo pęcznieje. I tu kryje się efekt odchudzający tej substancji. Kiedy jemy posiłek z glukomannanem i popijamy go obficie wodą, czujemy się syci przez długi czas, a to sprawia, że jemy mniej.

 

Czy glukomannan to nie kolejna ściema na rynku środków odchudzających?

 

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził, że „glukomannan może wspierać spadek masy ciała w ramach diety o obniżonej kaloryczności”.

 

A zatem spożywanie glukomannanu w postaci produktów żywnościowych, typu makaron, ryż czy mieszanki do wypieków, jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia i – co więcej – skuteczne w trakcie odchudzania.