Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Mało znany owoc
Udostepnij
Artykuły: Aronia PRO-TEST: Nr 10 (214) październik 2020
 Mało znany owoc Mało znany owoc Aronia Te niepozorne, cierpkie w smaku i brudzące na czarno owoce śmiało można ochrzcić mianem polskiego superfood.

Aronia (Aronia melanocarpa) należy do najzdrowszych owoców świata. Mimo swoich cennych właściwości nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje.

Aronia pochodzi z Ameryki Północnej, ale dzisiaj to Polska jest jej największym producentem na świecie.

Jak tylko zobaczysz aronię gdzieś na bazarku, koniecznie zrób zapas na zimę. Najprościej ją zamrozić. Można też zamówić większą ilość przez internet bezpośrednio od producenta.

Dlaczego warto to zrobić?

Aronia to wciąż niedoceniany, nasz polski superfood. Te niepozorne, cierpkie w smaku i brudzące na czarno owoce zawierają antocyjany, czyli barwniki roślinne nadające im intensywny ciemny kolor. To właśnie im zawdzięczamy dobroczynny wpływ aronii na nasze zdrowie.

- Po pierwsze te silne antyoksydanty zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL, dzięki czemu nie odkłada się on w naczyniach krwionośnych.

- Po drugie neutralizują wolne rodniki, tym samym opóźniając proces starzenia i chroniąc przed nowotworami.

- Chronią też przed chorobami serca i regulują ciśnienie krwi.

- Odmładzają nasz mózg i skórę.

- Wspomagają metabolizm.

Co jeszcze daje nam aronia?

Owoce te są też bogate w witaminy C, B2, B6, PP, P (czy wiesz, że aronia jest jej najbogatszym na świecie źródłem!?), E, karoten, mikroelementy (molibden, mangan, miedź, bor, jod, kobalt) oraz w błonnik i pektyny ułatwiające pracę układu pokarmowego i usuwające toksyny z organizmu.

Nie masz pomysłu na aronię?

Większość osób aronię przerabia na sok. Popularnością cieszą się też aroniowe nalewki. Ale jeszcze więcej korzyści dla swojego organizmu uzyskasz z tych owoców, jeśli będziesz spożywać je na surowo. Niech nie zraża cię ich cierpki smak. Aronie dodane do zielonego koktajlu smakują wyśmienicie. Wszystkim amatorom słodkości z pewnością przypadnie do gustu również kakaowy krem z aronii (wystarczy zblendować garść aronii z bananem i kakao, ewentualnie dosładzając do smaku ksylitolem).

Poniżej mamy dla ciebie przepis na pełnowartościowe śniadanie (lub kolację) z aronią w roli głównej.

Nasz przepis
KOKTAJLOWA MISECZKA SUPERFOOD

SKŁADNIKI
100 g aronii (2 duże garście)
1 banan
1 brzoskwinia
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrębów owsianych
1 łyżka otrębów gryczanych
1 łyżka siemienia lnianego
250 ml wody
50 ml mleka (może być roślinne)

PRZYRZĄDZANIE

1. Wszystkie składniki umieść w blenderze.
2. Zmiksuj na gładką masę. Możesz dolać trochę więcej wody lub mleka dla uzyskania właściwej konsystencji.
Przepis pochodzi z książki „Dieta bez diety. Przepisy”