Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły:
Udostepnij
Artykuły: Kasztany - mało znany owoc PRO-TEST: Nr 10 (37) październik 2004
Kasztany - mało znany owoc Kasztany jadalne (Castanea sativa) pochodzą z Azji Mniejszej i Bałkanów. Uprawia się je w basenie Morza Śródziemnego. Popularne są we Francji, gdzie w pierwszych wiekach naszej ery były podstawowym produktem żywnościowym. Kasztanów używano tam nawet jako monet.
Kasztany jada się na surowo, gotowane lub pieczone. Świetnie pasują do dziczyzny. Przyrządza się z nich także desery. Dawniej z suchych kasztanów wytwarzano również mąkę.
100 g kasztanów zawiera 200 kcal. Kasztany są źródłem soli mineralnych, potasu, siarki, magnezu, wapnia, żelaza, sodu oraz witamin: C, B1, B2, PP i cukrów.