Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły:
Udostepnij
Artykuły: Śliska sprawa PRO-TEST: Nr 9 (13) wrzesień 2002
Śliska sprawa Długotrwałe poddawanie żywności działaniu wysokich temperatur niszczy zawarte
w niej substancje odżywcze. Spożywanie tłustych potraw też jest niezdrowe - otyłość, zbyt wysoki poziom cholesterolu - dobrze to znamy. Ale jeśli przygotowujemy potrawy w naczyniach ze specjalną powłoką, to nie musimy wcale używać tłuszczu albo tylko niewielką jego ilość. Ponadto gładka, odporna na wysoką temperaturę powierzchnia powłoki sprawia, że jedzenie nie przypala się i nie przywiera do naczyń. Tarflen, PTFE, teflon - pod tymi nazwami kryje się związek chemiczny (policzterofluoroetylen), który tworzy powłoki nieprzywierające.