Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Zanim zjesz
Udostepnij
Artykuły: Sery PRO-TEST: Nr 1 (40) styczeń 2005
 Zanim zjesz Zanim zjesz Sery Polacy jedzą coraz więcej serów. I coraz więcej gatunków tego smacznego i wykwintnego jak wino dania, które w innych krajach, z Francją na czele, cieszy się ogromnym powodzeniem.

Różne narody mają swoje tradycje wytwarzania serów. Niektóre przetrwały niezmienione od wieków i nadal stanowią pilnie strzeżoną tajemnicę. Od białych po żółte, od miękkich po twarde, od ostrych po delikatne sery są źródłem pełnowartościowego białka oraz tłuszczu zwierzęcego. Zawierają wapń, fosfor i sód oraz witaminy z grupy B i witaminę A (im ser bardziej tłusty, tym ma więcej witaminy A). Niestety sery zawierają też sporo cholesterolu i są kaloryczne. Brie, Camembert, Feta, Mozzarella, Oscypek, Rokpol - uchylamy rąbka tajemnicy tych wszystkich przysmaków.