Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Test chipsów
Udostepnij
Artykuły: Marny los ziemniaka PRO-TEST: Nr 7-8 (46) lipiec sierpień 2005
Test chipsów Marny los ziemniaka Wielu z nas chętnie zajada się chipsami ziemniaczanymi, mimo że żywieniowcy mają nie najlepszą opinię na ich temat. Akryloamid, związek chemiczny, który występuje w chipsach, podejrzewa się o rakotwórcze działanie. To jedno ze stosunkowo niedawno rozpoznanych niebezpieczeństw związanych z jedzeniem tej chrupiącej przekąski.

Poza tym chipsy zawierają dużo (ok. 30-40%) tłuszczu, są więc bardzo kaloryczne. Co więcej, tłuszcz w chipsach to tłuszcz niezdrowy. Chipsy są jednak smaczne i chętnie kupowane, szczególnie przez dzieci. Dlatego przebadaliśmy najbardziej popularne na rynku polskim marki chipsów o smaku paprykowym. Do testu włączyliśmy dla porównania jeden produkt (Crunchips) zakupiony na rynku niemieckim.