Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Oliwa z oliwek
Udostepnij
Artykuły: Fałszywa oliwa PRO-TEST: Nr 5 (55) maj 2006
Oliwa z oliwek Fałszywa oliwa Zdrowa - bo dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym obniża poziom cholesterolu i chroni nas przed różnymi chorobami; aromatyczna - bo wyprodukowana w odpowiedni sposób z oliwek zbieranych ręcznie w odpowiednim czasie. Tego oczekujemy od oliwy z oliwek o pięknej złotej barwie. A już na pewno od oliwy z gatunku tych najlepszych - z oliwek z pierwszego tłoczenia. Tymczasem okazuje się, że nie wszystko złoto, co się świeci...

Zarówno z kontroli oliwy z oliwek znajdującej się w polskich sklepach przeprowadzonej przez Inspekcję Handlową, jak i z testu oliwy wykonanego przez niemiecką Fundację Warentest wniosek dla konsumenta płynie jeden: nie ufajmy napisom na etykietach.
Załączniki do artykułu Artykuł w wersji PDF