Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły:
Udostepnij
Artykuły: Pestycydy w herbatach owocowych PRO-TEST: Nr 7-8 (57) lipiec-sierpień 2006
 Pestycydy w herbatach owocowych Czy herbata owocowa to zdrowy napój? Tak, jeśli nie zawiera… pestycydów. A te szkodliwe związki pochodzące ze środków ochrony roślin mogą znajdować się w herbacie owocowej - wykazują badania.

Badaniom poddano 40 herbat owocowych. Naukowcy zmierzyli w nich poziom 440 różnych pestycydów. Pięć produktów zawierało znaczne, choć nie przekraczające dopuszczalnych norm, ilości pestycydów. To wynik i tak o wiele lepszy niż testu sprzed pięciu lat, w którym aż w 21 badanych herbatach poziom pestycydów przekroczył dopuszczalną normę. Tymczasem po herbaty owocowe sięgają osoby dbające o zdrowie i właściwą dietę. Kubkiem herbaty owocowej, która praktycznie nie zawiera kalorii, zastępują słodzone napoje. Dodatkowo liczą na korzystny wpływ na organizm zawartej w wielu herbatach witaminy C oraz paru innych witamin dodawanych do niektórych herbat. Czy słusznie?
Załączniki do artykułu Artykuł w wersji PDF