Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Artykuły: Mało znany owoc
Udostepnij
Artykuły: Kakaowiec PRO-TEST: Nr 3 (64) marzec 2007
 Mało znany owoc Mało znany owoc Kakaowiec Kakaowiec (Theobroma cacko) to drzewo pochodzące z tropikalnych lasów Ameryki Południowej, któremu zawdzięczamy istnienie czekolady. Indianie przyrządzali z prażonych nasion kakaowca gorący napój zaprawiany wanilią, który nazywali xocoatl (stąd nazwa "czekolada"). Dziś kakaowce uprawia się głównie w Afryce. Ich owoce to niewielkie jagody, okryte grubą łupiną, które kryją słodki miąższ, a w nim kilkadziesiąt nasion - to właśnie z tych owoców powstają takie przysmaki, jak kakao i czekolada.
Załączniki do artykułu Artykuł w wersji PDF