Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Testy: Cukier
Testy: Jak czytać etykiety? PRO-TEST: Nr 1 (129) styczeń 2013
 Cukier Cukier Jak czytać etykiety? Na etykiecie znajdziemy napis "węglowodany" oraz ich ilość, jaka znajduje się w danym produkcie. Jeżeli jest ich 10 g lub więcej, mamy do czynienia z produktem o wysokiej zawartości cukru. Jeśli zaś 2 g lub mniej, trzymamy produkt o niskiej zawartości cukru. Natomiast wartości pomiędzy 2 a 10 g oznaczają średnią zawartość cukru. Lepiej wybierać te produkty, w których cukru jest mniej. Te liczby nie mówią nam jednak, czy mamy do czynienia z cukrem pochodzącym z mleka, z owoców czy z dodaną sacharozą. Ale niektórzy producenci podają bardziej szczegółową informację, na przykład: "węglowodany 15 g, w tym cukry 8 g". Wtedy wiemy, ile w produkcie znajduje się węglowodanów złożonych, takich jak skrobia, a ile prostych.

Warto spojrzeć też na skład produktu. Składniki wypisane są w kolejności poczynając od tych, których jest najwięcej w produkcie. Jeśli więc na początku widnieje cukier, wiemy, że dodano go dużo. Uważajmy też na cukier kryjący się pod innymi nazwami, na przykład: syrop glukozowy, fruktoza, maltoza lub miód.

Dodatki do artykułu 8 wskazówek jak skutecznie ograniczyć cukier w diecie?
Jak czytać etykiety?