Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Testy: Jajka wielkanocne
Testy: Rozszyfruj jajo! PRO-TEST: Nr 4 (143) kwiecień 2014
 Jajka wielkanocne Jajka wielkanocne Rozszyfruj jajo! Konsumentom mogą być sprzedawane wyłącznie jaja świeże – czyli klasy A. Dodatkowo takie jaja muszą miećna skorupienastępujące informacje:

  • metoda chowu kur (0 – ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2- ściółkowy, 3 – klatkowy)
  • kod państwa (PL – Polska)
  • weterynaryjny numer identyfikacyjny, czyli kod zakładu produkcji.
Jaja w opakowaniu: Opakowanie musi informować o:

  • klasie jakości (np. A)
  • wadze (np. M, XL)
  • dacie minimalnej trwałości
  • metodzie chowu kur.
Obowiązkowe oznakowanie na skorupie:

Jaja sprzedawane luzem, na sztuki: w miejscu sprzedaży musi znajdować sięinformacja o:

  • klasie jakości
  • wadze
  • metodzie chowu
  • dacie minimalnej trwałości
  • nazwie albo imieniu i nazwisku producenta.
Jaja sprzedawane bezpośrednio konsumentom przez gospodarza, producenta, który posiada mniej niż 50 kur: w miejscu sprzedaży muszą znaleźć sięinformacje o:

  • nazwie i adresie gospodarstwa
  • imieniu i nazwisku gospodarza.
Oznakowanie na skorupach nie jest w takim wypadku wymagane.

Dodatki do artykułu Ile minut gotować jajko?
Rozszyfruj jajo!