Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Testy: Mrożonki
Testy: 3 wskazówki PRO-TEST: Nr 1 (206) styczeń 2020
 Mrożonki Mrożonki 3 wskazówki Jak przyrządzać mrożone warzywa?

1. NIE ROZMRAŻAJ: Mrożonych warzyw nie rozmrażaj przed przyrządzeniem. Zamrożone od razu włóż do garnka czy na patelnię i podgrzewaj.
2. BEZ TŁUSZCZU: Nie musisz dodawać do warzyw tłuszczu – rozmrażaj je wtedy pod przykryciem na małym ogniu, dolewając odrobine wody w razie potrzeby.
3. ROZMROŻONE? NIE ZAMRAŻAJ! Przypominamy też podstawową zasadę, która dotyczy zresztą wszystkich mrożonych produktów, nie tylko warzyw i owoców. Otóż raz rozmrożonego jedzenia nie zamrażaj już z powrotem. Dlaczego? Bo mrożenie nie niszczy bakterii, które namnożyły się podczas rozmrażania.
Dodatki do artykułu 3 wskazówki