Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Testy:
Testy: Jak rozpalić grill? PRO-TEST: Nr 5 (44) maj 2005
 Jak rozpalić grill? Jak rozpalić grill?
Możemy użyć podpałki w płynie lub w kostkach. Te ostatnie są jednak mniej wygodne w użyciu. Dobra podpałka spala się całkowicie, nie wydzielając żadnych zapachów mogących mieć wpływ na przyrządzane potrawy. Lepiej nie używać jako podpałki zwykłego rozpuszczalnika czy benzyny. Ale jeśli już to zrobimy, poczekajmy aż się całkowicie wypalą, gdyż niektóre opary mogą być toksyczne.
Jeśli chodzi o paliwo do tradycyjnego grilla, to używa się węgla drzewnego lub brykietu, czyli sprasowanego miału z węgla drzewnego. Ten ostatni jest nieco droższy, ale za to dłużej trzyma temperaturę. Niemniej jednak potrzeba więcej czasu na jego rozpalenie.
Dodatki do artykułu Stalowy czy żeliwny?
Grillowane = zdrowe?
Jak rozpalić grill?
Jak zgasić grill?