Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Testy: Jajka
Testy: Normalne, specjalne czy ekologiczne? PRO-TEST: Nr 4 (98) kwiecień 2010
 Jajka Jajka Normalne, specjalne czy ekologiczne? Jaja normalne: Producent stara się maksymalnie obniżyć koszty produkcji, dzięki czemu znajdzie jak najwięcej nabywców. Jego głównym celem jest wydajność przy użyciu odpowiedniej paszy i sposobu jej podania, niskiej śmiertelności ptaków oraz optymalnej budowy kurnika, który zapewnia najmniejsze koszty utrzymania obsługi. Produkcja obejmuje od kilku tysięcy do nawet miliona sztuk. Nioski na ogół utrzymane są w systemie klatkowym. Przy produkcji takich jaj można używać pewnych antybiotyków, mączki zwierzęcej, chemicznych konserwantów oraz substancji pigmentujących.

Jaja specjalne: To odpowiedniki jaj normalnych, z tym że nioski są karmione specjalnymi paszami. Jaja takie należą do "żywności funkcjonalnej", która oprócz podstawowego zadania, jakim jest odżywianie, zawiera więcej substancji o potwierdzonym pozytywnym wpływie na nasze zdrowie lub mniej substancji o negatywnym wpływie. I tak mamy jaja wzbogacane w mikroelementy, witaminy, karoten, a nawet żen-szeń. Znajdziemy też jaja o obniżonej zawartości cholesterolu czy wyższej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3), jeśli kury karmione są algami morskimi, koncentratami, olejami i mączkami rybnymi (nie są to mączki kostne) oraz nasionami i olejami roślinnymi (głównie rzepak). Ciekawe tylko jak kury to znoszą?

Jaja ekologiczne: Certyfikowane przez odpowiednie ośrodki, które potwierdzają, że jaja zostały wyprodukowane zgodnie z określonymi wytycznymi. Kury dające jaja ekologiczne są na ogół rodzimych ras, które mają większą odporność. Karmione są naturalnymi paszami. Stosuje się naturalne preparaty roślinne zwiększające odporność, probiotyki oraz szczepionki. Zabronione jest stosowanie antybiotyków, syntetycznych i modyfikowanych genetycznie pasz. Ptaki mogą swobodnie poruszać się i poza kurnikiem, gdzie poszukują dodatkowego pożywienia. Kurniki powinny być wybudowane w rejonach o niskiej szkodliwości ze strony zakładów przemysłowych czy wysypisk. Maksymalna liczba niosek w gospodarstwie to 3 tys. Naturalność produkcji nie sprzyja powstawaniu "specjalnych" cech pokarmowych. Skład jaj ekologicznych nie będzie przypominał jaj specjalnych, lecz raczej normalne z tym wyjątkiem, że przy ich produkcji stosuje się wyłącznie naturalne pożywienie (ekologiczne) i warunki bytowe, przy jednoczesnym unikaniu syntetycznych wspomagaczy produkcji i leków.

Dodatki do artykułu Normalne, specjalne czy ekologiczne?
Jak rozszyfrować oznaczenia na opakowaniach jaj?