Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
data: 31.08.2010 r. Herbata
 Herbata Za mało polifenoli, za dużo cukru

Herbata w butelce może wcale nie zawierać tyle dobroczynnych polifenoli, o ilu zapewnia producent. Zwykła, świeżo parzona herbata ma ich zazwyczaj więcej.

 

Pomiary poziomu zdrowych przeciwutleniaczy w butelkowanych napojach herbacianych wskazały, że dbający o zdrowie konsumenci być może wcale nie otrzymują tego, za co płacą, czyli zdrowej dawki przeciwutleniaczy lub polifenoli, które mogą zapobiec wielu schorzeniom – informuje EurekAlert.

 

Naukowcy odkryli, że ilość polifenoli w niektórych, coraz popularniejszych w Stanach Zjednoczonych, napojach herbacianych jest tak mała, że konsument musiałby wypić co najmniej 20 butelek, aby uzyskać ich taką samą ilość jak obecna w jednej filiżance zaparzonej w domu zielonej lub czarnej herbaty.

 

Shiming Li, jeden z autorów badania, zaznaczył, że oprócz niskiej zawartości zdrowych polifenoli napoje te zawierają inne substancje, w tym ogromne ilości cukru, których dbający o zdrowie konsument zwykle stara się unikać.

 

Po wodzie, herbata jest najczęściej spożywanym napojem na świecie. Sprzedaż herbaty w USA wzrosła czterokrotnie od 1990 roku i obecnie przynosi zyski rzędu 7 bilionów dolarów rocznie. Naukowcy udowodnili, że polifenole i inne przeciwutleniacze w herbacie mogą zmniejszać ryzyko raka, chorób serca i innych dolegliwości, oczywiście pod warunkiem, że spożywamy je w wystarczających ilościach. Z drugiej jednak strony dodatki, takie jak cukier, przyczyniają się między innymi do otyłości, a co za tym idzie, zwiększają ryzyko wielu chorób, w tym serca.

 

Niektórzy producenci herbacianych napojów zaznaczają na etykietce zawartość polifenoli, jednak jak ostrzega Li, te dane mogą być błędne, gdyż nie istnieją żadne standardy lub wytyczne do pomiaru zawartości polifenoli w danym produkcie.

(naukawpolsce.pap.pl) 

data: 04.08.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Listerię wykrytą w wędlinach W mielonce tyrolskiej marki Kraina Wędlin z Biedronki wykryto bakterię Listeria monocytogenes. Sprawdź, która partia wędlin jest skażona i co może grozić po jej zjedzeniu.   W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii mielonki tyrolskiej Kraina Wędlin wykryto bakterie Listeria monocytogenes.   „Spożycie więcej
data: 16.07.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …fasolkę w nieszczelnych puszkach! Dwa rodzaje fasolki w puszkach popularnej marki są wycofywane ze sklepów w Polsce. Powód? Brak hermetycznego zamknięcia. Może to stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.   Ze względu na niewłaściwą jakość opakowania producent podjął decyzję o wycofaniu całych partii dwóch produktów, które mogły zostać dotknięte więcej
data: 19.06.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Salmonellę w popularnym sezamie Bakterie Salmonella wykryto w próbce sezamu Kresto. Jego spożycie może spowodować zatrucie pokarmowe. Sprawdź, czy nie masz zanieczyszczonej partii sezamu w domu.   Bakterie w sezamie Kresto wykryła Państwowa Inspekcja Sanitarna w trakcie kontroli. Zbadano pięć próbek. Salmonella Amsterdam i Salmonella Livingstone znajdowały się w jednej z nich. Chodzi więcej
data: 24.04.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Olej z przekroczoną normą Olej z ryżu 100% marki MI’RA zawiera zbyt dużo szkodliwych dla zdrowia estrów glicydowych oraz estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD).   Badania oleju przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna. Ich wyniki stwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2332 ± 676 μg/kg) oraz estry 3-monochloropropanodiolu więcej
data: 21.08.2019 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …chusteczki Bambino, w których mogą rozwijać się bakterie Firma Nivea, producent marki Bambino, poinformowała, że chusteczki spłukiwane Bambino Dzieciaki mogą nie spełniać standardów jakości. Jeśli masz je w domu, przestań ich używać, gdyż istnieje ryzyko rozwoju w nich bakterii.   Dokładnie chodzi o chusteczki spłukiwane toaletowe Bambino Dzieciaki o zapachu gruszki oraz o zapachu brzoskwini o numerach partii, więcej
data: 17.04.2019 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Salmonellę w sezamie Masz ten sezam łuskany w domu? Nie jedz go! Może zawierać bakterie Salmonelli.   Ostrzeżenie o zagrożeniu dla zdrowia wydał Główny Inspektorat Sanitarny. W sezamie łuskanym wyryto bowiem pałeczki bakterii Salmonella.   Chodzi o sezam łuskany marki Radix-Bis w opakowaniach 300 g.   Jeśli masz powyższy sezam w domu, koniecznie sprawdź jego numer więcej
data: 19.03.2019 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …wafle z Salmonellą Jeśli kupiłeś wafle firmy Tadex, koniecznie sprawdź numer partii. Część z nich może bowiem zawierać Salmonellę.   O zagrożeniu poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Do wafli suchych produkowanych przez Zakład Handlowo-Usługowy \"Tadex\" Tadeusz Koniak wykorzystano mleko w proszku zanieczyszczone bakterią Salmonella Anatum.   Państwowa Inspekcja więcej
data: 27.02.2019 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …wafle z Rossmanna W waflach kukurydzianych sprzedawanych w Rossmannie mogą znajdować się kawałki metalu. Ich spożycie wiąże się z ryzykiem zranienia przewodu pokarmowego. Sklep rozpoczął akcję wycofywania wafli. Sprawdź, czy nie masz ich w domu!   Chodzi o wafle marki enerBiO wafle kukurydziane z solą morską 115 g oraz Genuss Plus wafle kukurydziane solone 115 g. więcej
data: 19.06.2018 r. Żywność
 Żywność Skażone jaja wycofywane ze sklepów Jaja z zawartością antybiotyków przekraczających dopuszczalny limit, trafiły do polskich sklepów. Trwa akcja ich wycofywania.   Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegł, że do obrotu trafiły jaja z antybiotykami. Jaja były sprzedawane w sieciach sklepów Biedronka, Carrefour oraz Piotr i Paweł, ale niewykluczone, że były dostępne i w innych więcej