Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
data: 01.09.2011 r. Zdrowie
 Zdrowie Zdrowa czekolada

Jedzenie dużych ilości czekolady może zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej i udaru mózgu nawet o jedną trzecią, ale nadmiar tego przysmaku sprzyja rozwojowi innych chorób.

 

Korzystny wpływ czekolady na zdrowie jest znany od dawna – na przykład obniża ona ciśnienie tętnicze, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Teraz jednak potwierdziły to badania, o których informuje „British Medical Journal”.

 

Przeprowadzone przez specjalistów z University of Cambridge przeglądowe badania objęły 114 009 pacjentów. Ich wyniki potwierdziły wyrażany już wcześniej pogląd, zgodnie z którym zawarte w czekoladzie substancje chronią układ krążenia. Część badanych spożywała mniej niż dwie tabliczki tygodniowo, pozostali – więcej niż dwie tabliczki. W tej drugiej grupie ochronne działanie czekolady było wyraźnie widoczne – choroby serca występowały rzadziej o 37%, a udary mózgu – o 29%. Jednak British Heart Foundation zastrzega, że istnieją lepsze sposoby ochrony serca i nie należy zaczynać od opychania się czekoladkami.

 

Autorzy badań zaznaczają, że potrzebne są dalsze prace nad działaniem czekolady. Przyznają także, że jej nadmiar sprzyja otyłości (100 gramów czekolady to około 500 kalorii) oraz cukrzycy typu II. Korzystne jest regularne spożywanie niewielkich ilości czekolady o mniejszej zawartości cukru i tłuszczu niż w przypadku większości obecnych na rynku produktów (za najzdrowszą uważana jest gorzka czekolada).

(naukawpolsce.pap.pl)

data: 06.04.2022 r. Duża akcja wycofywania słodyczy przed Wielkanocą
 Duża akcja wycofywania słodyczy przed Wielkanocą Jajka z niespodzianką wycofywane ze sklepów. Powód? Salmonella Kinder Surprise, Kinder Niespodzianka Maxi, Kinder Schokobons, Kinder Maxi Mix Peluche – określone partie tych słodyczy są wycofywane ze sklepów w Polsce i innych krajach Europy. Akcja wycofywania jest związana z ponad 100 przypadkami zakażenia Salmonellą.   Epidemia salmonellozy objęła już ponad 100 osób w różnych krajach Europy. Wszyscy więcej
data: 04.04.2022 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Salmonellę w hamburgerze popularnej marki W hamburgerze drobiowym wykryto bakterie Salmonella. Spożycie zanieczyszczonego produktu może spowodować zatrucie pokarmowe. Sprawdź, o jaki produkt chodzi.   Jak podaje GIS, w wyniku działań urzędowych Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Salmonella Enteritidis w następującym produkcie:   “Hamburger drobiowy classic” marki Morliny. Zanieczyszczenie więcej
data: 16.02.2022 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …popularne batony z toksyczną substancją W popularnych batonach wykryto składnik zanieczyszczony szkodliwym tlenkiem etylenu. Tych batonów nie kupuj i koniecznie sprawdź, czy nie masz ich w domu!   Jak poinformował Główny Inspektor Sanitarny, w batonach dostępnych w sklepach wykryto tlenek etylenu w jednym z surowców, który wykorzystano do produkcji. Chodzi o niektóre partie batonów Bakalland o nazwie BA!lans Baton Waniliowe Cappucino o wadze 38 g. więcej
data: 10.12.2021 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …niebezpieczną toksynę w paście warzywnej W paście warzywnej, która trafiła do sklepów,  wykryto bardzo niebezpieczną dla zdrowia i życia ludzi toksynę botulinową oraz bakterię Clostridium botulinum, czyli jad kiełbasiany. Sprawdź, czy nie masz zanieczyszczonej pasty w domu.   Jak poinformował Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku postępowania wyjaśniającego związanego z zatruciem więcej
data: 04.07.2021 r. Plastik
 Plastik Pożegnanie z plastikiem? Właśnie weszła w życie unijna dyrektywa zakazująca używania popularnych plastikowych produktów, które najbardziej zaśmiecają plaże i morza. Jednak w Polsce nadal będą sprzedawane.   3 lipca wielu Europejczyków pożegnało się z następującymi jednorazowymi produktami z tworzyw sztucznych:   - patyczkami higienicznymi
- sztućcami więcej
data: 04.08.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Listerię wykrytą w wędlinach W mielonce tyrolskiej marki Kraina Wędlin z Biedronki wykryto bakterię Listeria monocytogenes. Sprawdź, która partia wędlin jest skażona i co może grozić po jej zjedzeniu.   W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii mielonki tyrolskiej Kraina Wędlin wykryto bakterie Listeria monocytogenes.   „Spożycie więcej
data: 16.07.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …fasolkę w nieszczelnych puszkach! Dwa rodzaje fasolki w puszkach popularnej marki są wycofywane ze sklepów w Polsce. Powód? Brak hermetycznego zamknięcia. Może to stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.   Ze względu na niewłaściwą jakość opakowania producent podjął decyzję o wycofaniu całych partii dwóch produktów, które mogły zostać dotknięte więcej
data: 19.06.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Salmonellę w popularnym sezamie Bakterie Salmonella wykryto w próbce sezamu Kresto. Jego spożycie może spowodować zatrucie pokarmowe. Sprawdź, czy nie masz zanieczyszczonej partii sezamu w domu.   Bakterie w sezamie Kresto wykryła Państwowa Inspekcja Sanitarna w trakcie kontroli. Zbadano pięć próbek. Salmonella Amsterdam i Salmonella Livingstone znajdowały się w jednej z nich. Chodzi więcej
data: 24.04.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Olej z przekroczoną normą Olej z ryżu 100% marki MI’RA zawiera zbyt dużo szkodliwych dla zdrowia estrów glicydowych oraz estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD).   Badania oleju przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna. Ich wyniki stwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2332 ± 676 μg/kg) oraz estry 3-monochloropropanodiolu więcej