Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
data: 13.11.2011 r. Wynalazki
 Wynalazki Nieprzyczepna guma

Naukowcy wynaleźli gumę do żucia, która nie przykleja się do wszystkiego, a przy tym nie traci smaku.

 

Trafiamy na nią w kawiarniach, chwytając od spodu krzesło, pod blatami biurek, wgniecioną w chodnik albo na podeszwach własnych butów. Guma do żucia łatwo się przykleja i trudno rozkłada, a jej usuwanie to zajęcie dla wyjątkowo cierpliwych.

 

Dla wszystkich, których irytuje, mamy dobrą wiadomość: Naukowiec z Irlandii opracowała metodę produkcji gumy, która nie przykleja się do wszystkiego – informuje University College Cork (UCC).

 

Zdaniem prof. Elke Arendt z UCC, problemowi można zaradzić, produkując gumy w wersji biodegradowalnej. Już powstała technologia, teraz Arendt szuka firm zainteresowanych wprowadzeniem produktu na rynek.

 

Normalnie gumę do żucia robi się z kauczuku syntetycznego z dodatkiem zmiękczaczy, substancji słodzących i aromatycznych. Kauczuk syntetyczny jest ciągliwy, łatwo przywiera do różnych powierzchni i opiera się działaniu wielu środków czyszczących. Zatem, aby zmniejszyć przylepność gumy do żucia, trzeba zmienić strukturę chemiczną jej kauczukowej bazy.

 

Należy jednak pamiętać, że to właśnie kauczuk odpowiada za tak ważne cechy gumy, jak jej zapach, podatność na żucie i czas przydatności do spożycia. Dlatego wyzwaniem dla producentów jest stworzenie gumy nieprzywierającej, która ulegać będzie rozkładowi, ale nie będzie pozbawiona smaku produktu tradycyjnego.

 

Prof. Arendt i jej zespół ze School of Food and Nutritional Sciences na UCC podjęła to wyzwanie i opracowała proces produkcji takiej gumy, która będzie ulegać rozkładowi. Jej głównym składnikiem są białka zbóż. Modyfikuje się je za pomocą odpowiednich technologii i dodatków, które zwiększą ich elastyczność. Chodzi o to, by aby w procesie produkcji gumy do żucia białka te mogły zastąpić syntetyczny kauczuk. Technologię opatentowano, a uczelnia prof. Arendt szuka firm, które skomercjalizują produkt.

 

Pomysł na gumę „zbożową” zrodził się, kiedy Arendt pracowała nad zbożowymi produktami bezglutenowymi, zastępując białko pszenicy innymi białkami, zachowującymi odpowiednią kleistość i elastyczność.

(naukawpolsce.pap.pl)

data: 04.07.2021 r. Plastik
 Plastik Pożegnanie z plastikiem? Właśnie weszła w życie unijna dyrektywa zakazująca używania popularnych plastikowych produktów, które najbardziej zaśmiecają plaże i morza. Jednak w Polsce nadal będą sprzedawane.   3 lipca wielu Europejczyków pożegnało się z następującymi jednorazowymi produktami z tworzyw sztucznych:   - patyczkami higienicznymi
- sztućcami więcej
data: 04.08.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Listerię wykrytą w wędlinach W mielonce tyrolskiej marki Kraina Wędlin z Biedronki wykryto bakterię Listeria monocytogenes. Sprawdź, która partia wędlin jest skażona i co może grozić po jej zjedzeniu.   W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii mielonki tyrolskiej Kraina Wędlin wykryto bakterie Listeria monocytogenes.   „Spożycie więcej
data: 16.07.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …fasolkę w nieszczelnych puszkach! Dwa rodzaje fasolki w puszkach popularnej marki są wycofywane ze sklepów w Polsce. Powód? Brak hermetycznego zamknięcia. Może to stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.   Ze względu na niewłaściwą jakość opakowania producent podjął decyzję o wycofaniu całych partii dwóch produktów, które mogły zostać dotknięte więcej
data: 19.06.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Salmonellę w popularnym sezamie Bakterie Salmonella wykryto w próbce sezamu Kresto. Jego spożycie może spowodować zatrucie pokarmowe. Sprawdź, czy nie masz zanieczyszczonej partii sezamu w domu.   Bakterie w sezamie Kresto wykryła Państwowa Inspekcja Sanitarna w trakcie kontroli. Zbadano pięć próbek. Salmonella Amsterdam i Salmonella Livingstone znajdowały się w jednej z nich. Chodzi więcej
data: 24.04.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Olej z przekroczoną normą Olej z ryżu 100% marki MI’RA zawiera zbyt dużo szkodliwych dla zdrowia estrów glicydowych oraz estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD).   Badania oleju przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna. Ich wyniki stwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2332 ± 676 μg/kg) oraz estry 3-monochloropropanodiolu więcej
data: 21.08.2019 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …chusteczki Bambino, w których mogą rozwijać się bakterie Firma Nivea, producent marki Bambino, poinformowała, że chusteczki spłukiwane Bambino Dzieciaki mogą nie spełniać standardów jakości. Jeśli masz je w domu, przestań ich używać, gdyż istnieje ryzyko rozwoju w nich bakterii.   Dokładnie chodzi o chusteczki spłukiwane toaletowe Bambino Dzieciaki o zapachu gruszki oraz o zapachu brzoskwini o numerach partii, więcej
data: 17.04.2019 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Salmonellę w sezamie Masz ten sezam łuskany w domu? Nie jedz go! Może zawierać bakterie Salmonelli.   Ostrzeżenie o zagrożeniu dla zdrowia wydał Główny Inspektorat Sanitarny. W sezamie łuskanym wyryto bowiem pałeczki bakterii Salmonella.   Chodzi o sezam łuskany marki Radix-Bis w opakowaniach 300 g.   Jeśli masz powyższy sezam w domu, koniecznie sprawdź jego numer więcej
data: 19.03.2019 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …wafle z Salmonellą Jeśli kupiłeś wafle firmy Tadex, koniecznie sprawdź numer partii. Część z nich może bowiem zawierać Salmonellę.   O zagrożeniu poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Do wafli suchych produkowanych przez Zakład Handlowo-Usługowy \"Tadex\" Tadeusz Koniak wykorzystano mleko w proszku zanieczyszczone bakterią Salmonella Anatum.   Państwowa Inspekcja więcej
data: 27.02.2019 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …wafle z Rossmanna W waflach kukurydzianych sprzedawanych w Rossmannie mogą znajdować się kawałki metalu. Ich spożycie wiąże się z ryzykiem zranienia przewodu pokarmowego. Sklep rozpoczął akcję wycofywania wafli. Sprawdź, czy nie masz ich w domu!   Chodzi o wafle marki enerBiO wafle kukurydziane z solą morską 115 g oraz Genuss Plus wafle kukurydziane solone 115 g. więcej