Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
data: 13.11.2011 r. Wynalazki
 Wynalazki Nieprzyczepna guma

Naukowcy wynaleźli gumę do żucia, która nie przykleja się do wszystkiego, a przy tym nie traci smaku.

 

Trafiamy na nią w kawiarniach, chwytając od spodu krzesło, pod blatami biurek, wgniecioną w chodnik albo na podeszwach własnych butów. Guma do żucia łatwo się przykleja i trudno rozkłada, a jej usuwanie to zajęcie dla wyjątkowo cierpliwych.

 

Dla wszystkich, których irytuje, mamy dobrą wiadomość: Naukowiec z Irlandii opracowała metodę produkcji gumy, która nie przykleja się do wszystkiego – informuje University College Cork (UCC).

 

Zdaniem prof. Elke Arendt z UCC, problemowi można zaradzić, produkując gumy w wersji biodegradowalnej. Już powstała technologia, teraz Arendt szuka firm zainteresowanych wprowadzeniem produktu na rynek.

 

Normalnie gumę do żucia robi się z kauczuku syntetycznego z dodatkiem zmiękczaczy, substancji słodzących i aromatycznych. Kauczuk syntetyczny jest ciągliwy, łatwo przywiera do różnych powierzchni i opiera się działaniu wielu środków czyszczących. Zatem, aby zmniejszyć przylepność gumy do żucia, trzeba zmienić strukturę chemiczną jej kauczukowej bazy.

 

Należy jednak pamiętać, że to właśnie kauczuk odpowiada za tak ważne cechy gumy, jak jej zapach, podatność na żucie i czas przydatności do spożycia. Dlatego wyzwaniem dla producentów jest stworzenie gumy nieprzywierającej, która ulegać będzie rozkładowi, ale nie będzie pozbawiona smaku produktu tradycyjnego.

 

Prof. Arendt i jej zespół ze School of Food and Nutritional Sciences na UCC podjęła to wyzwanie i opracowała proces produkcji takiej gumy, która będzie ulegać rozkładowi. Jej głównym składnikiem są białka zbóż. Modyfikuje się je za pomocą odpowiednich technologii i dodatków, które zwiększą ich elastyczność. Chodzi o to, by aby w procesie produkcji gumy do żucia białka te mogły zastąpić syntetyczny kauczuk. Technologię opatentowano, a uczelnia prof. Arendt szuka firm, które skomercjalizują produkt.

 

Pomysł na gumę „zbożową” zrodził się, kiedy Arendt pracowała nad zbożowymi produktami bezglutenowymi, zastępując białko pszenicy innymi białkami, zachowującymi odpowiednią kleistość i elastyczność.

(naukawpolsce.pap.pl)

data: 18.01.2012 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …niebezpieczne Subaru Niektóre samochody Subaru mogą stwarzać zagrożenie dla użytkowników: W wyniku usterki ich kierowcy mogą stracić stabilność toru jazdy.   Subaru Forester wyprodukowane w Japonii w okresie od 2003 r. do 2008 r. i Subaru Impreza wyprodukowane w Japonii od 2001 r. do 2007 r., mogą stwarzać zagrożenie dla użytkowników więcej
data: 05.01.2012 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …krzesełka Ikea, z których wypadają dzieci Pas zabezpieczający w wysokich krzesełkach dziecięcych Antilop sprzedawanych w sklepach Ikea może się niespodziewanie odpiąć. Wtedy dziecko siedzące w krzesełku może wypaść. Doszło już do kilku wypadków.   Szwedzki koncern meblowy prosi klientów, którzy kupili krzesełko Antilop, o sprawdzenie jego numeru partii i daty produkcji. więcej
data: 04.01.2012 r. Zdrowie
 Zdrowie Dieta, od której mózg się nie kurczy Witaminy i kwasy tłuszczowe omega-3 wydają się zapobiegać zanikowi mózgu związanemu z chorobą Alzheimera.   Tak przynajmniej wynika z badania przeprowadzonych przez zespół Gene’a Bowmana z Oregon Health & Science University w Portland, o którym informuje pismo „Neurology”. Uczestniczyły w nim 104 osoby, których średni więcej
data: 15.12.2011 r. Reklama wprowadzająca w błąd
 Reklama wprowadzająca w błąd Kara za reklamę Plusa 29 groszy za minutę do wszystkich – to hasło reklamowe operatora sieci Plus, które może wprowadzać konsumentów w błąd. Operator musi zapłacić blisko 1,86 mln zł kary.   Karę na operatora sieci Plus, firmę Polkomtel, nałożył Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, który uznał jego reklamę za wprowadzającą konsumentów w błąd. więcej
data: 09.12.2011 r. Sen
 Sen Sen w genach Osoby, które lubią sobie pospać mogą mieć do tego genetyczne predyspozycje – informuje pismo „Molecular Psychiatry”.   Badania przeprowadzone przez specjalistów z uniwersytetów w Edynburgu i Monachium objęły ponad 10 tys. Europejczyków – z wysp Orkney, Chorwacji, Holandii, Włoch, Estonii i Niemiec. Każdy z nich opowiedział, więcej
data: 07.12.2011 r. Handel
 Handel Eko-oszustwo we Włoszech Jako drogą żywność ekologiczną oferowano we Włoszech zwykłe produkty z Włoch i Rumunii, a także artykuły niejadalne, zakazane w Unii.   Oszustwo na ogromną skalę w produkcji i handlu ekologiczną żywnością wykryła włoska Gwardia Finansowa, konfiskując 700 tys. ton artykułów. Media podały we wtorek, że oszustwo dotyczy 10% handlu taką żywnością więcej
data: 16.11.2011 r. Otyłość
 Otyłość Zysk sklepików kontra zdrowie uczniów W Polsce przybywa dzieci otyłych i z nadwagą – jest ich już 18%. Środki zaradcze podejmowane przez szkoły i administrację publiczną są nieskuteczne, a dla wielu gmin wciąż ważniejsze jest to, ile zarabiają szkolne sklepiki, niż to, jaką żywność oferują.   Do takich wniosków doszła Najwyższa Izba Kontroli po tym, jak skontrolowała działania więcej
data: 15.11.2011 r. Papierosy
 Papierosy Zgasną same Wszystkie papierosy sprzedawane w Europie będą musiały gasnąć same. W ten sposób Unia Europejska chce zapobiegać pożarom wywołanym niedopałkami i ocalić kilkaset osób rocznie.   Niedopałki papierosów są jedną z najczęstszych przyczyn śmiertelnych pożarów w Europie. Wprowadzenie papierosów o zmniejszonym ryzyku wywołania pożaru więcej
data: 08.11.2011 r. Motoryzacja
 Motoryzacja Samochód cię zbada Samochód, który sam sprawdza, czy stan zdrowia kierowcy pozwala na bezpieczną jazdę?   Być może już niedługo takie auta trafią na nasze ulice. Naukowcy z Niemiec opracowali bowiem czujniki, które zamontowane w kierownicy pozwalają rozpoznać niedyspozycję kierowcy i zapobiec wypadkowi – informuje serwis EurekAlert.   Wypadki powodowane więcej