Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
data: 16.11.2011 r. Otyłość
 Otyłość Zysk sklepików kontra zdrowie uczniów

W Polsce przybywa dzieci otyłych i z nadwagą – jest ich już 18%. Środki zaradcze podejmowane przez szkoły i administrację publiczną są nieskuteczne, a dla wielu gmin wciąż ważniejsze jest to, ile zarabiają szkolne sklepiki, niż to, jaką żywność oferują.

 

Do takich wniosków doszła Najwyższa Izba Kontroli po tym, jak skontrolowała działania administracji publicznej i szkół w zakresie zapobiegania nadwadze i otyłości u dzieci i młodzieży szkolnej. Kontrola dotyczyła lat 2009-2011. Co dokładnie się okazało?

 

Tylko w dwóch szkołach (na 52 skontrolowane) nie stwierdzono przypadków nadwagi i otyłości wśród uczniów. W 87% szkół prowadzących sklepiki oraz 75% z automatami spożywczymi oferowano produkty o niskiej wartości odżywczej, niezalecane przez dietetyków (np. chipsy, słodkie napoje gazowane, napoje energetyzujące), podczas gdy aż 1/3 szkół nie zapewniała uczniom możliwości zjedzenia obiadu. Co ciekawe, sklepiki z żywnością fast food znajdowały się także między innymi w czterech z ośmiu szkół posiadających tytuł… „Szkoła promująca zdrowie”.

 

W żadnej ze skontrolowanych gmin rada nie skorzystała z prawa do podjęcia uchwały wycofującej ze szkolnych sklepików produkty o niskiej wartości odżywczej. Nie podjęto także działań ograniczających zainteresowanie dzieci tego typu żywnością. Sklepiki z produktami zaliczanymi wyłącznie do zdrowej żywności funkcjonowały jedynie w 16% skontrolowanych szkół. Specjaliści zwracają uwagę, że samorządy – szczególnie te borykające się z problemami finansowymi – nierzadko oczekują od dyrektorów szkół, aby dochody z wynajmu powierzchni pod sklepiki, wspomagały budżet szkoły.

 

Podejmowane przez gminy i szkoły próby propagowania zdrowego stylu życia wśród dzieci i młodzieży są najczęściej niespójne, przypadkowe, doraźne i dlatego nieskuteczne. Samorządy głównie rozbudowywały bazę sportowo-rekreacyjną oraz organizowały imprezy sportowo-turystyczne. Dyrektorzy szkół zbyt rzadko wykorzystywali także wyniki wykonanych już badań: wszystkie szkoły zapewniły warunki do przeprowadzania badań przesiewowych, pozwalających na wykrycie ewentualnych zaburzeń w stanie zdrowia uczniów, jednak w ¼ z nich pielęgniarka szkolna nie przedstawiała ich wyników radzie pedagogicznej. Żadna ze skontrolowanych szkół nie uwzględniła w planach doskonalenia zawodowego nauczycieli problematyki z zakresu walki z nadwagą i otyłością. Jednocześnie większość ankietowanych przez NIK nauczycieli przyznała, że nie jest przygotowana do udzielenia pomocy uczniom w zapobieganiu nadwadze i otyłości.

 

Nadwaga i otyłość to gwałtownie narastający problem zdrowia publicznego. Obecnie w Europie nadwagę ma jedno na czworo dzieci. Otyłość generuje nie tylko olbrzymie obciążenia zdrowotne, ale także ekonomiczne, pochłaniając w niektórych państwach członkowskich UE do 6% rządowych wydatków na opiekę zdrowotną. 

data: 06.04.2022 r. Duża akcja wycofywania słodyczy przed Wielkanocą
 Duża akcja wycofywania słodyczy przed Wielkanocą Jajka z niespodzianką wycofywane ze sklepów. Powód? Salmonella Kinder Surprise, Kinder Niespodzianka Maxi, Kinder Schokobons, Kinder Maxi Mix Peluche – określone partie tych słodyczy są wycofywane ze sklepów w Polsce i innych krajach Europy. Akcja wycofywania jest związana z ponad 100 przypadkami zakażenia Salmonellą.   Epidemia salmonellozy objęła już ponad 100 osób w różnych krajach Europy. Wszyscy więcej
data: 04.04.2022 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Salmonellę w hamburgerze popularnej marki W hamburgerze drobiowym wykryto bakterie Salmonella. Spożycie zanieczyszczonego produktu może spowodować zatrucie pokarmowe. Sprawdź, o jaki produkt chodzi.   Jak podaje GIS, w wyniku działań urzędowych Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Salmonella Enteritidis w następującym produkcie:   “Hamburger drobiowy classic” marki Morliny. Zanieczyszczenie więcej
data: 16.02.2022 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …popularne batony z toksyczną substancją W popularnych batonach wykryto składnik zanieczyszczony szkodliwym tlenkiem etylenu. Tych batonów nie kupuj i koniecznie sprawdź, czy nie masz ich w domu!   Jak poinformował Główny Inspektor Sanitarny, w batonach dostępnych w sklepach wykryto tlenek etylenu w jednym z surowców, który wykorzystano do produkcji. Chodzi o niektóre partie batonów Bakalland o nazwie BA!lans Baton Waniliowe Cappucino o wadze 38 g. więcej
data: 10.12.2021 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …niebezpieczną toksynę w paście warzywnej W paście warzywnej, która trafiła do sklepów,  wykryto bardzo niebezpieczną dla zdrowia i życia ludzi toksynę botulinową oraz bakterię Clostridium botulinum, czyli jad kiełbasiany. Sprawdź, czy nie masz zanieczyszczonej pasty w domu.   Jak poinformował Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku postępowania wyjaśniającego związanego z zatruciem więcej
data: 04.07.2021 r. Plastik
 Plastik Pożegnanie z plastikiem? Właśnie weszła w życie unijna dyrektywa zakazująca używania popularnych plastikowych produktów, które najbardziej zaśmiecają plaże i morza. Jednak w Polsce nadal będą sprzedawane.   3 lipca wielu Europejczyków pożegnało się z następującymi jednorazowymi produktami z tworzyw sztucznych:   - patyczkami higienicznymi
- sztućcami więcej
data: 04.08.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Listerię wykrytą w wędlinach W mielonce tyrolskiej marki Kraina Wędlin z Biedronki wykryto bakterię Listeria monocytogenes. Sprawdź, która partia wędlin jest skażona i co może grozić po jej zjedzeniu.   W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii mielonki tyrolskiej Kraina Wędlin wykryto bakterie Listeria monocytogenes.   „Spożycie więcej
data: 16.07.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …fasolkę w nieszczelnych puszkach! Dwa rodzaje fasolki w puszkach popularnej marki są wycofywane ze sklepów w Polsce. Powód? Brak hermetycznego zamknięcia. Może to stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.   Ze względu na niewłaściwą jakość opakowania producent podjął decyzję o wycofaniu całych partii dwóch produktów, które mogły zostać dotknięte więcej
data: 19.06.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Salmonellę w popularnym sezamie Bakterie Salmonella wykryto w próbce sezamu Kresto. Jego spożycie może spowodować zatrucie pokarmowe. Sprawdź, czy nie masz zanieczyszczonej partii sezamu w domu.   Bakterie w sezamie Kresto wykryła Państwowa Inspekcja Sanitarna w trakcie kontroli. Zbadano pięć próbek. Salmonella Amsterdam i Salmonella Livingstone znajdowały się w jednej z nich. Chodzi więcej
data: 24.04.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Olej z przekroczoną normą Olej z ryżu 100% marki MI’RA zawiera zbyt dużo szkodliwych dla zdrowia estrów glicydowych oraz estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD).   Badania oleju przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna. Ich wyniki stwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2332 ± 676 μg/kg) oraz estry 3-monochloropropanodiolu więcej