Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
data: 16.04.2012 r. Dieta
 Dieta Jesz fast food? Możesz mieć depresję

Amatorzy fast foodów i tłustych wypieków, jak babeczki czy pączki są bardziej narażeni na depresję.

Hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu w Las Palmas na wyspie Gran Canaria oraz z Uniwersytetu Nawarry w Pampelunie doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych zebranych wśród blisko 9 tys. osób, u których nigdy wcześniej nie występowała depresja i którzy nie stosowali leków przeciwdepresyjnych. Wyniki ich badań publikuje pismo „Public Health Nutrition”.

Informacje na temat spożywania dań z fast foodów, takich jak hamburgery, hot-dogi czy pizza, a także tłustych wypieków, w tym muffinów, donatów czy croissantów zebrano przy pomocy specjalnych kwestionariuszy. Stan zdrowia uczestników badania oceniano średnio przez sześć lat. W tym okresie blisko 500 z nich albo usłyszało diagnozę „depresja” albo zaczęło zażywać leki przeciwdepresyjne.

Po uwzględnieniu innych rodzajów pokarmów naukowcy wyliczyli, że osoby które często jadły żywność typu fast food były narażone na depresję o 36% bardziej niż ci, którzy sięgali po nią najrzadziej. Wzrost ryzyka depresji był wprost proporcjonalny do ilości tego typu jedzenia. – Im więcej ich konsumujesz, tym bardziej jesteś narażony na depresję – tłumaczy współautorka pracy Almudena Sanchez-Villegas.

Z kolei najwięksi amatorzy gotowych wypieków mieli o 38% wyższe ryzyko depresji niż osoby, które spożywały ich mniej.

Jak zaobserwowali badacze, w grupie konsumującej największe ilości żywności typu fast food oraz gotowych wypieków częściej trafiały się osoby bez partnera, mniej aktywne fizycznie, mające złe nawyki żywieniowe – jedzące mniej warzyw i owoców, ryb, orzechów i oliwy z oliwek. Ponadto osoby te częściej paliły papierosy i dłużej pracowały, tj. ponad 45 godzin tygodniowo.

Jak ocenia Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), na depresję cierpi obecnie 121 mln ludzi na świecie. Niewiele jednak wiadomo na temat roli diety w rozwoju zaburzeń depresyjnych. Wcześniejsze badania wskazywały, że niektóre składniki pokarmowe mogą obniżać ryzyko ich wystąpienia. Są to na przykład witaminy z grupy B czy kwasy tłuszczowe omega-3 (które są obecne w rybach morskich czy oleju rzepakowym).

(naukawpolsce.pap.pl)

data: 06.04.2022 r. Duża akcja wycofywania słodyczy przed Wielkanocą
 Duża akcja wycofywania słodyczy przed Wielkanocą Jajka z niespodzianką wycofywane ze sklepów. Powód? Salmonella Kinder Surprise, Kinder Niespodzianka Maxi, Kinder Schokobons, Kinder Maxi Mix Peluche – określone partie tych słodyczy są wycofywane ze sklepów w Polsce i innych krajach Europy. Akcja wycofywania jest związana z ponad 100 przypadkami zakażenia Salmonellą.   Epidemia salmonellozy objęła już ponad 100 osób w różnych krajach Europy. Wszyscy więcej
data: 04.04.2022 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Salmonellę w hamburgerze popularnej marki W hamburgerze drobiowym wykryto bakterie Salmonella. Spożycie zanieczyszczonego produktu może spowodować zatrucie pokarmowe. Sprawdź, o jaki produkt chodzi.   Jak podaje GIS, w wyniku działań urzędowych Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Salmonella Enteritidis w następującym produkcie:   “Hamburger drobiowy classic” marki Morliny. Zanieczyszczenie więcej
data: 16.02.2022 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …popularne batony z toksyczną substancją W popularnych batonach wykryto składnik zanieczyszczony szkodliwym tlenkiem etylenu. Tych batonów nie kupuj i koniecznie sprawdź, czy nie masz ich w domu!   Jak poinformował Główny Inspektor Sanitarny, w batonach dostępnych w sklepach wykryto tlenek etylenu w jednym z surowców, który wykorzystano do produkcji. Chodzi o niektóre partie batonów Bakalland o nazwie BA!lans Baton Waniliowe Cappucino o wadze 38 g. więcej
data: 10.12.2021 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …niebezpieczną toksynę w paście warzywnej W paście warzywnej, która trafiła do sklepów,  wykryto bardzo niebezpieczną dla zdrowia i życia ludzi toksynę botulinową oraz bakterię Clostridium botulinum, czyli jad kiełbasiany. Sprawdź, czy nie masz zanieczyszczonej pasty w domu.   Jak poinformował Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku postępowania wyjaśniającego związanego z zatruciem więcej
data: 04.07.2021 r. Plastik
 Plastik Pożegnanie z plastikiem? Właśnie weszła w życie unijna dyrektywa zakazująca używania popularnych plastikowych produktów, które najbardziej zaśmiecają plaże i morza. Jednak w Polsce nadal będą sprzedawane.   3 lipca wielu Europejczyków pożegnało się z następującymi jednorazowymi produktami z tworzyw sztucznych:   - patyczkami higienicznymi
- sztućcami więcej
data: 04.08.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Listerię wykrytą w wędlinach W mielonce tyrolskiej marki Kraina Wędlin z Biedronki wykryto bakterię Listeria monocytogenes. Sprawdź, która partia wędlin jest skażona i co może grozić po jej zjedzeniu.   W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii mielonki tyrolskiej Kraina Wędlin wykryto bakterie Listeria monocytogenes.   „Spożycie więcej
data: 16.07.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …fasolkę w nieszczelnych puszkach! Dwa rodzaje fasolki w puszkach popularnej marki są wycofywane ze sklepów w Polsce. Powód? Brak hermetycznego zamknięcia. Może to stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.   Ze względu na niewłaściwą jakość opakowania producent podjął decyzję o wycofaniu całych partii dwóch produktów, które mogły zostać dotknięte więcej
data: 19.06.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Salmonellę w popularnym sezamie Bakterie Salmonella wykryto w próbce sezamu Kresto. Jego spożycie może spowodować zatrucie pokarmowe. Sprawdź, czy nie masz zanieczyszczonej partii sezamu w domu.   Bakterie w sezamie Kresto wykryła Państwowa Inspekcja Sanitarna w trakcie kontroli. Zbadano pięć próbek. Salmonella Amsterdam i Salmonella Livingstone znajdowały się w jednej z nich. Chodzi więcej
data: 24.04.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Olej z przekroczoną normą Olej z ryżu 100% marki MI’RA zawiera zbyt dużo szkodliwych dla zdrowia estrów glicydowych oraz estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD).   Badania oleju przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna. Ich wyniki stwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2332 ± 676 μg/kg) oraz estry 3-monochloropropanodiolu więcej