Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
data: 16.04.2013 r. Dieta
 Dieta Już jeden hamburger szkodzi

Myślisz, że jeden hamburger nie wpłynie negatywnie na twoje zdrowie? Nic bardziej mylnego. Z badań kanadyjskich naukowców wynika, że nawet jeden posiłek z dużą ilością tłuszczów nasyconych uszkadza tętnice.

 

Badacze z Uniwersytetu w Montrealu postanowili porównać, co dzieje się z naczyniami krwionośnymi po zjedzeniu dania z fast foodu oraz typowego posiłku kuchni śródziemnomorskiej.

 

W badaniu wzięło udział 28 niepalących osób, które najpierw zjadły danie kuchni śródziemnomorskiej składające się z łososia, migdałów i warzyw duszonych na oliwie z oliwek. Zaś tydzień później ci sami ochotnicy dostali posiłek z fast foodu (kiełbasę, jajka, kanapkę z żółtym serem i trzema smażonymi ziemniakami). W obu przypadkach kalorie pochodziły w 50 do 60% z tłuszczu, z tą różnicą, że tłuszcze w daniu śródziemnomorskim były jednonienasycone i wielonienasycone, podczas gdy tłuszcze z fast foodu zaliczały się do grupy nasyconych. Nie było w nich też kwasów tłuszczowych omega 3.

 

Każdego z uczestników zbadano przed jedzeniem oraz dwie i cztery godziny po każdym posiłku. Wyniki były do przewidzenia. Okazało się, że po spożyciu produktów typowych dla restauracji szybkiej obsługi tętnice były o 24% węższe niż w wtedy, gdy mierzono je, kiedy ochotnicy byli głodni, ograniczając tym samym przepływ krwi. Tymczasem po zjedzeniu posiłku kuchni śródziemnomorskiej tętnice funkcjonowały normalnie.

 

– Zwężone tętnice to jedna z najważniejszych przyczyn arteriosklerozy – mówi dr Anil Nigam, współautor badania.

 

A zatem teraz już wiadomo, że przed każdym posiłkiem warto zastanowić się nad tym, co jemy i jak to wpływa na nasze tętnice.

 

Okazuje się, że to, co jemy ma nie tylko bezpośredni wpływ na stan naszych tętnic. Badania pokazują też, że jedzenie z fast foodów powoduje… depresję. Jak dowiadujemy się z czasopisma „Public Health Nutrition”, osoby, na których stołach goszczą dania z fast foodów, mają o 51% większe szanse na zachorowanie na depresję od tych, które jadają je rzadko lub wcale. Co więcej, ryzyko depresji rosło wraz z ilością spożywanych niezdrowych produktów.

 

Każdego dnia podejmujemy dziesiątki decyzji dotyczące tego, co trafi do naszego żołądka. Ważne, by były one słuszne. Mimo że świeże posiłki nie zawsze łatwo, szybko i tanio przygotować, to nieco wysiłku zwróci się z nawiązką, kiedy rachunki z apteki będą niższe.

data: 13.05.2013 r. Zdrowie
 Zdrowie Wiara czyni cuda Lepszą sylwetkę i formę osiągają te osoby, które wierzą, że ćwiczą prawidłowo.   Naukowcy z Harvardu przeprowadzili ciekawy eksperyment wśród kobiet sprzątających w hotelach.   Połowie kobiet powiedziano, że sprzątnięcie 15 pokojów dziennie odpowiada ilości ćwiczeń, jakie specjaliści zalecają osobom, chcącym więcej
data: 28.04.2013 r. Farbowanie włosów
 Farbowanie włosów Kolorowe zagrożenie Obrzęk twarzy i zapalenie skóry – to coraz częstsze reakcje alergiczne na farby do włosów – ostrzegają eksperci z Londynu.   – Rosnąca presja konieczności farbowania włosów i „kult młodości” sprawiają, że coraz więcej ludzi, również młodych, farbuje włosy, nawet, gdy wiedzą, że są uczuleni więcej
data: 25.04.2013 r. Oszukańcze opakowania
 Oszukańcze opakowania Herbata z powietrzem Około połowę opakowania zielonej herbaty Herbapolu zajmuje powietrze.

Na pierwszy rzut oka widzimy całkiem pokaźne opakowanie z zieloną herbatą. Dopiero w domu, po otwarciu, kiedy wyjmiemy plastikową torebkę, okazuje się, że herbaty jest o połowę mniej, niż moglibyśmy przypuszczać. Owszem, na zewnętrznym opakowaniu producent podaje pojemność, ale wizualnie więcej
data: 09.04.2013 r. Oszukańcze opakowania
 Oszukańcze opakowania Mniejszy słoik, ta sama cena Opakowania egzotycznych sosów firmy Patak’s Original niedawno zmieniły pojemność na mniejszą. Tyle tylko, że ich cena nie zmalała.   Niedawno sos Korma oraz inne sosy kuchni azjatyckiej były dostępne w słoikach o pojemności 450 g. Dziś można je kupić w mniejszych opakowaniach – słoiki mają 375 g. Niestety w ślad za pojemnością nie zmniejszyła więcej
data: 09.04.2013 r. Prawa konsumentów
 Prawa konsumentów Inna prawda firm Nierzetelne informacje przekazywane przez pracowników infolinii, wprowadzanie w błąd co do charakteru produktu, prowadzonej działalności – to przykłady skarg, które trafiają do UOKiK.   Telemarketer, handlowiec, doradca nie może wprowadzać w błąd. Tymczasem nie zawsze obowiązek ten jest przestrzegany.   Przedsiębiorca jest odpowiedzialny więcej
data: 06.04.2013 r. Żywność fortyfikowana
 Żywność fortyfikowana Witaminy nie zawsze zdrowe Czy żywność z dodatkiem witamin i minerałów jest zdrowsza od zwykłej? Zależy, co jest dodawane – wynika z badań.   Na półkach sklepowych coraz więcej jest tzw. żywności fortyfikowanej, czyli takiej, do której producenci sztucznie dodają witaminy i związki mineralne.   Produkty z wapniem czy potasem mogą wzbogacić więcej
data: 26.03.2013 r. Oszukańcze opakowanie
 Oszukańcze opakowanie Mniej czy więcej? Torebka z otrębami pszennymi Sante to kolejny przykład opakowania, które może wprowadzać konsumentów w błąd co do faktycznej ilości zawartego w nim produktu.   Otręby marki Sante można ostatnio było kupić w opakowaniach w dwóch wielkościach. To, które w sklepach pojawiło się niedawno, było wyraźnie większe od starego. Większa paczka, więcej
data: 18.03.2013 r. Sól wypadowa
 Sól wypadowa Ciąg dalszy sprawy z solą Po tym jak w zeszły wtorek opublikowaliśmy otrzymane od Głównego Inspektora Sanitarnego pismo i listę przedsiębiorców będące odpowiedzią na nasz wniosek o udzielenie informacji publicznej dotyczącej wytwarzania, pośredniczenia w sprzedaży oraz sprzedaży detalicznej soli lub produktów spożywczych, których składnikiem jest sól wypadowa, zaczęły więcej
data: 13.03.2013 r. Odchudzanie
 Odchudzanie Waga pomoże Chcesz po schudnięciu uniknąć efektu jo-jo? Codziennie wchodź na wagę – radzą amerykańscy naukowcy.   Z badań uczonych z Brown University w Providence płynie ciekawy wniosek. Otóż wśród osób, które po zrzuceniu co najmniej 10% wagi, codziennie się ważyły, tylko połowa przytyła o ponad pięć funtów po 18 miesiącach eksperymentu. więcej