Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
data:
25.04.2013 r.
Herbata z powietrzem
Około połowę opakowania zielonej herbaty Herbapolu zajmuje powietrze.
Na pierwszy rzut oka widzimy całkiem pokaźne opakowanie z zieloną herbatą. Dopiero w domu, po otwarciu, kiedy wyjmiemy plastikową torebkę, okazuje się, że herbaty jest o połowę mniej, niż moglibyśmy przypuszczać. Owszem, na zewnętrznym opakowaniu producent podaje pojemność, ale wizualnie opakowanie może wprowadzać konsumentów w błąd co do faktycznej zawartości. Któż by bowiem przypuszczał, że producent każe nam płacić nie tylko za herbatę, ale i za powietrze. No i za zbędną tekturę użytą na nadwyżkę opakowania.
Wprowadzanie konsumentów w błąd to nie wszystko. Drugi problem, który wiąże się ze zbyt dużymi opakowaniami, to niepotrzebne zanieczyszczanie środowiska naturalnego. Producent, który o nie dba, nie powinien produkować zbędnych śmieci.
Herbata zielona Herbapolu to kolejny produkt, który - podobnie jak ponad 20 innych, które przedstawiamy w naszej akcji Pro-Test przeciw oszukańczym opakowaniom może wprowadzać konsumentów w błąd. Kupujący może na pierwszy rzut oka odnieść wrażenie, że herbaty jest więcej niż wskazują na to gabaryty opakowania.
data:
28.04.2013 r.
Kolorowe zagrożenie
Obrzęk twarzy i zapalenie skóry – to coraz częstsze reakcje alergiczne na farby do włosów – ostrzegają eksperci z Londynu.
– Rosnąca presja konieczności farbowania włosów i „kult młodości” sprawiają, że coraz więcej ludzi, również młodych, farbuje włosy, nawet, gdy wiedzą, że są uczuleni
więcej
data:
16.04.2013 r.
Już jeden hamburger szkodzi
Myślisz, że jeden hamburger nie wpłynie negatywnie na twoje zdrowie? Nic bardziej mylnego. Z badań kanadyjskich naukowców wynika, że nawet jeden posiłek z dużą ilością tłuszczów nasyconych uszkadza tętnice.
Badacze z Uniwersytetu w Montrealu postanowili porównać, co dzieje się z naczyniami krwionośnymi po zjedzeniu dania z fast foodu oraz
więcej
data:
09.04.2013 r.
Mniejszy słoik, ta sama cena
Opakowania egzotycznych sosów firmy Patak’s Original niedawno zmieniły pojemność na mniejszą. Tyle tylko, że ich cena nie zmalała.
Niedawno sos Korma oraz inne sosy kuchni azjatyckiej były dostępne w słoikach o pojemności 450 g. Dziś można je kupić w mniejszych opakowaniach – słoiki mają 375 g. Niestety w ślad za pojemnością nie zmniejszyła
więcej
data:
09.04.2013 r.
Inna prawda firm
Nierzetelne informacje przekazywane przez pracowników infolinii, wprowadzanie w błąd co do charakteru produktu, prowadzonej działalności – to przykłady skarg, które trafiają do UOKiK.
Telemarketer, handlowiec, doradca nie może wprowadzać w błąd. Tymczasem nie zawsze obowiązek ten jest przestrzegany.
Przedsiębiorca jest odpowiedzialny
więcej
data:
06.04.2013 r.
Witaminy nie zawsze zdrowe
Czy żywność z dodatkiem witamin i minerałów jest zdrowsza od zwykłej? Zależy, co jest dodawane – wynika z badań.
Na półkach sklepowych coraz więcej jest tzw. żywności fortyfikowanej, czyli takiej, do której producenci sztucznie dodają witaminy i związki mineralne.
Produkty z wapniem czy potasem mogą wzbogacić
więcej
data:
26.03.2013 r.
Mniej czy więcej?
Torebka z otrębami pszennymi Sante to kolejny przykład opakowania, które może wprowadzać konsumentów w błąd co do faktycznej ilości zawartego w nim produktu.
Otręby marki Sante można ostatnio było kupić w opakowaniach w dwóch wielkościach. To, które w sklepach pojawiło się niedawno, było wyraźnie większe od starego. Większa paczka,
więcej
data:
18.03.2013 r.
Ciąg dalszy sprawy z solą
Po tym jak w zeszły wtorek opublikowaliśmy otrzymane od Głównego Inspektora Sanitarnego pismo i listę przedsiębiorców będące odpowiedzią na nasz wniosek o udzielenie informacji publicznej dotyczącej wytwarzania, pośredniczenia w sprzedaży oraz sprzedaży detalicznej soli lub produktów spożywczych, których składnikiem jest sól wypadowa, zaczęły
więcej
data:
13.03.2013 r.
Waga pomoże
Chcesz po schudnięciu uniknąć efektu jo-jo? Codziennie wchodź na wagę – radzą amerykańscy naukowcy.
Z badań uczonych z Brown University w Providence płynie ciekawy wniosek. Otóż wśród osób, które po zrzuceniu co najmniej 10% wagi, codziennie się ważyły, tylko połowa przytyła o ponad pięć funtów po 18 miesiącach eksperymentu.
więcej
data:
28.02.2013 r.
Konina pochodziła z polskich zakładów
Jednym z głównych źródeł sprzedawanej w całej Europie koniny dodawanej do wołowiny bez informowania o tym konsumentów okazały się zakłady produkcyjne z Polski.
W próbkach mięsa wołowego z trzech polskich zakładów produkcyjnych wykryto końskie DNA. Chodzi o zakłady w województwach: mazowieckim, łódzkim i warmińsko-mazurskim
więcej