Masło produkowane przez dużego producenta tak naprawdę nie było… masłem – ustalił UOKiK i nałożył na niego gigantyczną karę.
Od 80 do 90% tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego – to składnik masła. Tymczasem Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów ustalił, że masło firmy Masmal Dairy było zafałszowane tłuszczem roślinnym, a producent wprowadza klientów w błąd. Nałożył na niego karę to ponad 1,4 mln zł.
Masmal Dairy w Grudziądzu to firma produkująca między innymi masło pod nazwami: „Masło ekstra 200 g”, „Masło ekstra osełka 300 g”, „Masło ekstra z Warlubia 200 g” i „Masło ekstra Amir 200 g”. Sprzedawane są one w całej Polsce. Jak pokazują kontrole Inspekcji Handlowej, dostępne w sklepach produkty tej firmy są fałszowane tłuszczem roślinnym.
Od 2012 roku IH wydała 46 decyzji stwierdzających niewłaściwą jakość masła Masmal Dairy nakładające kary na sklepy, które sprzedawały masło produkowane przez Masmal. UOKiK kwestionował praktyki Firmy Handlowo-Usługowej Masmal w Warlubiu w 2006 i w 2008 roku. Od 2012 roku masło pod marką Masmal produkuje Masmal Dairy w Grudziądzu.
Postępowanie UOKiK przeciw temu przedsiębiorcy zostało wszczęte w październiku 2013 po tym, jak IH w badaniach laboratoryjnych wykryła, że masła firmy Masmal Dairy są fałszowane. Przykładowo: „Masło ekstra” zawierało 61,8% tłuszczu roślinnego, „Masło ekstra 100% oryginalne” – 14% tłuszczu roślinnego, „Masło ekstra Amir” – 11,73%.
Zgodnie z prawem takie produkty nie mogą nazywać się masłem. Tymczasem etykiety maseł Masmal Dairy błędnie informują konsumentów o tym, że kupują oni masło. Gdyby klienci wiedzieli, że płacą za produkt wytworzony z tańszych składników, mogliby wybrać inny – czyli prawdziwe masło.
Za naruszenie zbiorowych interesów konsumentów na Masmal Dairy została nałożona kara 1 471 250 zł. Prezes UOKiK nakazał zaprzestania wprowadzania klientów w błąd. Decyzja nie jest ostateczna, ponieważ przysługuje od niej odwołanie do sądu.
Przypominamy, że Fundacja Pro-Test już w 2007 roku przeprowadziła test dziewięciu maseł z polskiego rynku. Badania laboratoryjne wykazały wtedy, że tylko jedno z nich jest prawdziwym masłem. Reszta była zafałszowana.
Kiedy kupujesz nabiał, pamiętaj: