Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
data: 30.04.2015 r. Obalamy mity
 Obalamy mity Łączyć pomidora z ogórkiem czy nie?

Często słyszysz pewnie o tym, że nie wolno łączyć ogórka z pomidorem. Ile w tym prawdy?

 

Ostatnio często możemy przeczytać, że pomidora i ogórka nie wolno jeść łącznie. Dlaczego? Chodzi tylko o to, że pewien enzym ogórka – o nazwie askorbinaza – rozkłada witaminę C z pomidora.

 

Niemniej jednak źródeł witaminy C mamy na co dzień tak wiele, że zjedzenie sałatki z ogórkiem i pomidorem naprawdę nie zrobi różnicy.

 

Pomidory mają znacznie więcej innych cennych składników (choćby likopen), których dodatek ogórka nie zepsuje.

 

A jeśli mimo to nie chcesz nic stracić z witaminy C z pomidora, zawsze możesz dodać trochę oliwy wymieszanej z octem – to zakwasi sałatkę, co z kolei zneutralizuje oddziaływanie askorbinazy na witaminę C.

 

Drugi sposób na uzupełnienie witaminy C to zjedzenie na koniec papryki albo trochę natki pietruszki – to jedne z najbogatszych źródeł tej witaminy.

 

Krótko mówiąc: Jedz pomidory i ogórki na zdrowie! Nie obawiaj się również ich łączyć! Przyniesie ci to więcej dobrego niż złego. 

data: 27.04.2015 r. Reklamacje butów
 Reklamacje butów Deichmann i Bata upomniane przez UOKiK Problemy z reklamacją obuwia są jedną z najczęstszych spraw zgłaszanych przez konsumentów. Tym razem UOKiK zajął się sklepami Deichmann i Bata.   Skargi konsumentów związane z butami dotyczą zwykle odmowy przyjęcia zgłoszenia reklamacyjnego. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał ostatnio dwie decyzje związane z reklamacją butów więcej
data: 04.04.2015 r. Kontrola jajek
 Kontrola jajek Ktoś tu sobie robi jaja Na pudełku grafika przedstawiająca kury na wolnym wybiegu, a w środku… jaja pochodzące z chowu klatkowego – to przykład niewłaściwego oznakowania jajek. Nieprawidłowości jest jednak znacznie więcej.   Czy jajka na twoim stole wielkanocnym to te, które rzeczywiście chciałeś kupić?   Z kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję więcej
data: 31.03.2015 r. W walce z otyłością
 W walce z otyłością WHO ogranicza cukier Światowa Organizacja Zdrowia obniża o połowę zalecane dzienne maksymalne spożycie cukru.   W walce z plagą otyłości Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) od dawna zaleca ograniczanie cukru w diecie. Jej dotychczasowa rada – by energia pochodząca z cukru stanowiła nie więcej niż 10% spożywanych przez nas kalorii – wciąż jest wyzwaniem dla większości więcej
data: 24.02.2015 r. Banki
 Banki Ranking kont osobistych Tytuł najlepszego konta osobistego zdobyło Konto rozsądne Alior Banku. Najlepszą aplikację mobilną swoim klientom udostępnia Bank Zachodni WBK. Z kolei na najlepszą obsługę klienta można liczyć w mBanku.   To wyniki największego badania ofert banków w polskim internecie przeprowadzonego przez portal Money.pl, który przeanalizował 82 konta osobiste więcej
data: 23.02.2015 r. Ekologia
 Ekologia Brudna strona uzdrowisk Działalność części uzdrowisk – wbrew ich nazwie – zagraża naturze. Wytwarzane po zabiegach ścieki trafiają do środowiska i niszczą je – wynika z kontroli NIK.   Eksperci są pewni, że siarczany i chlorki pochodzące z zakładów leczniczych to ścieki przemysłowe, które nieodpowiednio odprowadzane niszczą kanalizację i degradują więcej
data: 17.02.2015 r. Odchudzanie
 Odchudzanie Nie licz obsesyjnie kalorii, bo nie schudniesz Zbytnie przywiązywanie wagi do liczby zjadanych kalorii wcale nie pomaga w odchudzaniu, bo niektóre kalorie sprzyjają tyciu, inne zaś przed nim chronią.   Kalorie kaloriom nierówne – uważa dr James J. DiNicolantonio z Mid America Heart Institute w Saint Luke i obala mit dotyczący konieczności liczenia kalorii na diecie. Sugeruje, że ważniejsze od więcej
data: 06.02.2015 r. Odchudzanie
 Odchudzanie Trzy duże czy pięć małych? Ile posiłków jeść, żeby schudnąć: trzy czy pięć? Odpowiedź może wydać się zaskakująca.   „Jedz często, małe posiłki – to korzystnie wpływa na metabolizm i pomaga schudnąć” – jak często spotykasz się z takim zaleceniem?   A czy wiesz, że to nic innego, jak... bezmyślnie powtarzany mit? Jedna z tych teorii dietetycznych więcej
data: 21.01.2015 r. Zafałszowane masło
 Zafałszowane masło Znane masło nie jest… masłem Masło produkowane przez dużego producenta tak naprawdę nie było… masłem – ustalił UOKiK i nałożył na niego gigantyczną karę.   Od 80 do 90% tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego – to składnik masła. Tymczasem Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów ustalił, że masło firmy Masmal Dairy było zafałszowane tłuszczem roślinnym, więcej
data: 14.01.2015 r. Kontrola produktów na prąd
 Kontrola produktów na prąd Niedociągnięcia w informowaniu Niemal co trzeci produkt wykorzystujący energię elektryczną (m.in. pralki, klimatyzatory, lampy) nie spełnia wymogów dotyczących oznakowania oraz towarzyszącej dokumentacji.   W 2014 roku Inspekcja Handlowa badała, czy produkty wprowadzone do obrotu są właściwie oznakowane i towarzyszy im dokumentacja, zgodnie z rozporządzeniami Komisji Europejskiej. więcej