Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
data: 31.10.2015 r. Mięso a rak
 Mięso a rak Czy zrezygnować z wędlin?

Najnowsze badania WHO klasyfikują wędliny jako rakotwórcze. Zaś mięso czerwone, na przykład wieprzowina czy wołowina, jest podejrzewane o powodowanie raka. Czy to oznacza, że każda zjedzona kiełbaska staje się zagrożeniem dla naszego życia? Specjalnie dla Was Pro-Test analizuje wyniki najnowszych badań i daje wskazówki, jak zdrowo jeść.

 

WHO ostrzega przed szynką i kiełbasą

 

Tytoń, alkohol, azbest – na liście substancji rakotwórczych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) znajduje się ponad 100 pozycji. Od kilku dni lista ta powiększyła się o ulubione produkty spożywcze wielu Polaków – o przetworzone produkty mięsne, w tym między innymi kiełbasę i szynkę. WHO przyjrzała się też bliżej czerwonemu mięsu (czyli mięsu ssaków, takich jak świnia, krowa czy owca). Mięso to zaklasyfikowała jako prawdopodobnie rakotwórcze. – Wyniki badań WHO tylko potwierdzają dotychczasowe zalecenia, by ograniczać spożywanie mięsa – wyjaśnia Christopher Wild, dyrektor Międzynarodowej Agencji Badania Raka (IARC), która należy do WHO. To właśnie ta agencja opracowywała nowe wyniki badań nad mięsem.

 

Rak jelita grubego od kiełbasy?

 

IARC ocenia, w jaki sposób różne czynniki wpływają na ryzyko zachorowania na raka – związki chemiczne, ich mieszanki czy tryb życia. Na podstawie badań klasyfikuje czynniki od rakotwórczych (grupa 1) do prawdopodobnie nie rakotwórczych (grupa 4). Aby wykonać najnowszą ocenę mięsa, pracownicy IARC przewertowali ponad 800 badań z różnych krajów. W większości były to badania epidemiologiczne, czyli takie, w których obserwuje się populacje ludzi, żeby określić związek między daną chorobą a jej możliwą przyczyną. W przypadku spożycia czerwonego mięsa na taki związek nie ma – według IARC – jednoznacznych dowodów. Związek taki można jednak zaobserwować przede wszystkim w przypadku raka jelita grubego. Możliwy jest on także w przypadku nowotworów trzustki i prostaty. Dodatkowo IARC uznała, że istnieją naukowe dowody na rakotwórcze działanie mięsa i ryb przetworzonych, czyli na przykład solonych, wędzonych czy peklowanych i że mogą one powodować raka jelita grubego.

 

Jak duże jest ryzyko?

 

Według IARC ryzyko zapadnięcia na raka dla konkretnej osoby jest jednak bardzo niskie. Szacuje się, że spożycie przetworzonych produktów mięsnych jest przyczyną 34 tys. przypadków śmierci na świecie rocznie. Dla porównania, nikotyna jest wielokrotnie bardziej niebezpieczna, ponieważ powoduje około miliona zgonów na raka rocznie. A zatem fakt, że zarówno wędliny, jak i papierosy są teraz w tej samej grupie czynników rakotwórczych, wcale nie oznacza, że w tym samym stopniu wpływają na powstawanie nowotworów, tylko to, że związek między konsumpcją i rakiem jest w ich przypadku równie dobrze udokumentowany.

 

Substancje rakotwórcze w mięsie

 

Nowa ocena mięsa wywołała lawinę krytyki – gównie ze strony przemysłu mięsnego. Jednak wielu naukowców na podstawie badań już od dawna podejrzewało rakotwórcze działanie mięsa. Częściowo wynika ono z obróbki mięsa – z grillowania lub smażenia – podczas której powstają szkodliwe związki. Wśród nich są nitrozaminy, policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH) i heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA). Jakie ilości tych związków powstają w mięsie? To zależy od metody obróbki. Nie wszystkie kiełbasy są na przykład peklowane.

 

Jeść czy nie jeść?

 

IARC nie zaleca całkowitej rezygnacji z mięsa i wędlin. Przypomina, że spożywanie mięsa przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia. Dostarcza pełnowartościowego białka, witaminy B oraz żelaza. To ostatnie jest bardzo ważne, ponieważ odpowiada za transport tlenu w organizmie przez czerwone ciałka krwi. IARC radzi konsumentom nie tyle zrezygnowanie, co ograniczenie spożycia mięsa, tak aby zachować równowagę między jego zaletami i wadami.

 

Złoty środek

 

A więc ile mięsa będzie w sam raz? IARC nie podaje tu wytycznych i odsyła do zaleceń opracowywanych dla poszczególnych krajów. Polski Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby tygodniowo spożywać dwie, trzy porcje mięsa po 150 g. Radzi też, by wybierać chude gatunki mięs, a także zastępować je roślinami strączkowymi i rybami, które są dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Także jaja, podobnie jak mięso, zawierają prawie wszystkie składniki odżywcze potrzebne organizmowi.

data: 06.04.2022 r. Duża akcja wycofywania słodyczy przed Wielkanocą
 Duża akcja wycofywania słodyczy przed Wielkanocą Jajka z niespodzianką wycofywane ze sklepów. Powód? Salmonella Kinder Surprise, Kinder Niespodzianka Maxi, Kinder Schokobons, Kinder Maxi Mix Peluche – określone partie tych słodyczy są wycofywane ze sklepów w Polsce i innych krajach Europy. Akcja wycofywania jest związana z ponad 100 przypadkami zakażenia Salmonellą.   Epidemia salmonellozy objęła już ponad 100 osób w różnych krajach Europy. Wszyscy więcej
data: 04.04.2022 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Salmonellę w hamburgerze popularnej marki W hamburgerze drobiowym wykryto bakterie Salmonella. Spożycie zanieczyszczonego produktu może spowodować zatrucie pokarmowe. Sprawdź, o jaki produkt chodzi.   Jak podaje GIS, w wyniku działań urzędowych Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Salmonella Enteritidis w następującym produkcie:   “Hamburger drobiowy classic” marki Morliny. Zanieczyszczenie więcej
data: 16.02.2022 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …popularne batony z toksyczną substancją W popularnych batonach wykryto składnik zanieczyszczony szkodliwym tlenkiem etylenu. Tych batonów nie kupuj i koniecznie sprawdź, czy nie masz ich w domu!   Jak poinformował Główny Inspektor Sanitarny, w batonach dostępnych w sklepach wykryto tlenek etylenu w jednym z surowców, który wykorzystano do produkcji. Chodzi o niektóre partie batonów Bakalland o nazwie BA!lans Baton Waniliowe Cappucino o wadze 38 g. więcej
data: 10.12.2021 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …niebezpieczną toksynę w paście warzywnej W paście warzywnej, która trafiła do sklepów,  wykryto bardzo niebezpieczną dla zdrowia i życia ludzi toksynę botulinową oraz bakterię Clostridium botulinum, czyli jad kiełbasiany. Sprawdź, czy nie masz zanieczyszczonej pasty w domu.   Jak poinformował Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku postępowania wyjaśniającego związanego z zatruciem więcej
data: 04.07.2021 r. Plastik
 Plastik Pożegnanie z plastikiem? Właśnie weszła w życie unijna dyrektywa zakazująca używania popularnych plastikowych produktów, które najbardziej zaśmiecają plaże i morza. Jednak w Polsce nadal będą sprzedawane.   3 lipca wielu Europejczyków pożegnało się z następującymi jednorazowymi produktami z tworzyw sztucznych:   - patyczkami higienicznymi
- sztućcami więcej
data: 04.08.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Listerię wykrytą w wędlinach W mielonce tyrolskiej marki Kraina Wędlin z Biedronki wykryto bakterię Listeria monocytogenes. Sprawdź, która partia wędlin jest skażona i co może grozić po jej zjedzeniu.   W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii mielonki tyrolskiej Kraina Wędlin wykryto bakterie Listeria monocytogenes.   „Spożycie więcej
data: 16.07.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …fasolkę w nieszczelnych puszkach! Dwa rodzaje fasolki w puszkach popularnej marki są wycofywane ze sklepów w Polsce. Powód? Brak hermetycznego zamknięcia. Może to stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.   Ze względu na niewłaściwą jakość opakowania producent podjął decyzję o wycofaniu całych partii dwóch produktów, które mogły zostać dotknięte więcej
data: 19.06.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Salmonellę w popularnym sezamie Bakterie Salmonella wykryto w próbce sezamu Kresto. Jego spożycie może spowodować zatrucie pokarmowe. Sprawdź, czy nie masz zanieczyszczonej partii sezamu w domu.   Bakterie w sezamie Kresto wykryła Państwowa Inspekcja Sanitarna w trakcie kontroli. Zbadano pięć próbek. Salmonella Amsterdam i Salmonella Livingstone znajdowały się w jednej z nich. Chodzi więcej
data: 24.04.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Olej z przekroczoną normą Olej z ryżu 100% marki MI’RA zawiera zbyt dużo szkodliwych dla zdrowia estrów glicydowych oraz estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD).   Badania oleju przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna. Ich wyniki stwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2332 ± 676 μg/kg) oraz estry 3-monochloropropanodiolu więcej