Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
data: 31.10.2015 r. Mięso a rak
 Mięso a rak Czy zrezygnować z wędlin?

Najnowsze badania WHO klasyfikują wędliny jako rakotwórcze. Zaś mięso czerwone, na przykład wieprzowina czy wołowina, jest podejrzewane o powodowanie raka. Czy to oznacza, że każda zjedzona kiełbaska staje się zagrożeniem dla naszego życia? Specjalnie dla Was Pro-Test analizuje wyniki najnowszych badań i daje wskazówki, jak zdrowo jeść.

 

WHO ostrzega przed szynką i kiełbasą

 

Tytoń, alkohol, azbest – na liście substancji rakotwórczych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) znajduje się ponad 100 pozycji. Od kilku dni lista ta powiększyła się o ulubione produkty spożywcze wielu Polaków – o przetworzone produkty mięsne, w tym między innymi kiełbasę i szynkę. WHO przyjrzała się też bliżej czerwonemu mięsu (czyli mięsu ssaków, takich jak świnia, krowa czy owca). Mięso to zaklasyfikowała jako prawdopodobnie rakotwórcze. – Wyniki badań WHO tylko potwierdzają dotychczasowe zalecenia, by ograniczać spożywanie mięsa – wyjaśnia Christopher Wild, dyrektor Międzynarodowej Agencji Badania Raka (IARC), która należy do WHO. To właśnie ta agencja opracowywała nowe wyniki badań nad mięsem.

 

Rak jelita grubego od kiełbasy?

 

IARC ocenia, w jaki sposób różne czynniki wpływają na ryzyko zachorowania na raka – związki chemiczne, ich mieszanki czy tryb życia. Na podstawie badań klasyfikuje czynniki od rakotwórczych (grupa 1) do prawdopodobnie nie rakotwórczych (grupa 4). Aby wykonać najnowszą ocenę mięsa, pracownicy IARC przewertowali ponad 800 badań z różnych krajów. W większości były to badania epidemiologiczne, czyli takie, w których obserwuje się populacje ludzi, żeby określić związek między daną chorobą a jej możliwą przyczyną. W przypadku spożycia czerwonego mięsa na taki związek nie ma – według IARC – jednoznacznych dowodów. Związek taki można jednak zaobserwować przede wszystkim w przypadku raka jelita grubego. Możliwy jest on także w przypadku nowotworów trzustki i prostaty. Dodatkowo IARC uznała, że istnieją naukowe dowody na rakotwórcze działanie mięsa i ryb przetworzonych, czyli na przykład solonych, wędzonych czy peklowanych i że mogą one powodować raka jelita grubego.

 

Jak duże jest ryzyko?

 

Według IARC ryzyko zapadnięcia na raka dla konkretnej osoby jest jednak bardzo niskie. Szacuje się, że spożycie przetworzonych produktów mięsnych jest przyczyną 34 tys. przypadków śmierci na świecie rocznie. Dla porównania, nikotyna jest wielokrotnie bardziej niebezpieczna, ponieważ powoduje około miliona zgonów na raka rocznie. A zatem fakt, że zarówno wędliny, jak i papierosy są teraz w tej samej grupie czynników rakotwórczych, wcale nie oznacza, że w tym samym stopniu wpływają na powstawanie nowotworów, tylko to, że związek między konsumpcją i rakiem jest w ich przypadku równie dobrze udokumentowany.

 

Substancje rakotwórcze w mięsie

 

Nowa ocena mięsa wywołała lawinę krytyki – gównie ze strony przemysłu mięsnego. Jednak wielu naukowców na podstawie badań już od dawna podejrzewało rakotwórcze działanie mięsa. Częściowo wynika ono z obróbki mięsa – z grillowania lub smażenia – podczas której powstają szkodliwe związki. Wśród nich są nitrozaminy, policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH) i heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA). Jakie ilości tych związków powstają w mięsie? To zależy od metody obróbki. Nie wszystkie kiełbasy są na przykład peklowane.

 

Jeść czy nie jeść?

 

IARC nie zaleca całkowitej rezygnacji z mięsa i wędlin. Przypomina, że spożywanie mięsa przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia. Dostarcza pełnowartościowego białka, witaminy B oraz żelaza. To ostatnie jest bardzo ważne, ponieważ odpowiada za transport tlenu w organizmie przez czerwone ciałka krwi. IARC radzi konsumentom nie tyle zrezygnowanie, co ograniczenie spożycia mięsa, tak aby zachować równowagę między jego zaletami i wadami.

 

Złoty środek

 

A więc ile mięsa będzie w sam raz? IARC nie podaje tu wytycznych i odsyła do zaleceń opracowywanych dla poszczególnych krajów. Polski Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby tygodniowo spożywać dwie, trzy porcje mięsa po 150 g. Radzi też, by wybierać chude gatunki mięs, a także zastępować je roślinami strączkowymi i rybami, które są dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Także jaja, podobnie jak mięso, zawierają prawie wszystkie składniki odżywcze potrzebne organizmowi.

data: 27.10.2015 r. Zdrowie
 Zdrowie Europa nadużywa alkoholu Europejczycy najbardziej na świecie nadużywają alkoholu i najczęściej palą papierosy, a niedługo mogą być najbardziej otyli – wynika z raportu WHO.   W opracowaniu Światowej Organizacji Zdrowia uwzględniono 53 kraje, zarówno państwa Unii Europejskiej, jak również Izrael oraz kraje dawnego bloku sowieckiego, takie jak na przykład więcej
data: 13.10.2015 r. Odporność
 Odporność Przyroda jak lekarstwo Obcowanie z przyrodą chroni przed rozwojem wielu groźnych chorób, bo zapewnia wzmocnienie systemu odpornościowego.   Analiza setek badań poświęconych relacji pomiędzy spędzaniem czasu na łonie natury a zdrowiem psychicznym i fizycznym pozwoliła stwierdzić, że przyroda zapobiega występowaniu wielu chorób, w tym depresji, cukrzycy, raka więcej
data: 22.08.2015 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …nocne lampki z Ikei Po tym, jak mały chłopiec został porażony prądem, lampki Patrull z Ikei są wycofywane ze sprzedaży. Osoby, które kupiły lampkę, powinny niezwłocznie przestać jej używać.   Dziewiętnastomiesięczny chłopiec został porażony prądem i zraniony w dłoń, kiedy usiłował wyciągnąć nocną lampkę z gniazdka elektrycznego, a plastikowa osłona lampki odpadła. więcej
data: 02.07.2015 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …niebezpieczne meble Tchibo Meble balkonowe marki Tchibo mogą być powodem wypadku.   Zestawy mebli balkonowych (numer artykułu 313300, 313301) dostępne w sklepie internetowym Tchibo w Polsce w kolekcji 9/2015 w lutym bieżącego roku, mogą być niebezpieczne dla użytkowników.   Jak poinformowała spółka Tchibo, oparcia krzeseł mogą ulec pęknięciu i spowodować wypadek. Wszyscy więcej
data: 01.07.2015 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …niebezpieczną zabawkę Drewniany robot marki Tiger może stwarzać zagrożenie dla dzieci.   Jak poinformował producent, drewniana zabawka – robot z ruchomymi kończynami i uszami – może stwarzać zagrożenie dla dzieci. Podczas zabawy odłączały się w niej małe elementy – uszy robota – które mogą powodować zadławienie.   Feralny robot ma numer produktu: więcej
data: 22.05.2015 r. Reklamacja
 Reklamacja Paragon niepotrzebny Reklamację można złożyć, nawet, jeśli nie mamy paragonu. Sklepy, które twierdzą, że paragon jest niezbędny, mogą wprowadzać konsumentów w błąd. Robiła tak między innymi duża sieć hipermarketów.   Prawo konsumenta do reklamacji nie może być w żaden sposób ograniczane. Nie wolno też sugerować, że nie będzie możliwości więcej
data: 15.05.2015 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …barierki z Ikei Ikea wycofuje barierki, które mogą być niebezpieczne dla użytkowników. Mimo że mają chronić dzieci przed spadnięciem ze schodów, mogą stwarzać ryzyko upadku.   Ikea została poinformowana o przypadkach, gdy tarcie pomiędzy ścianą a barierką rozporową okazało się niewystarczające, by utrzymać barierkę we właściwej pozycji. Ponadto umieszczona więcej
data: 30.04.2015 r. Obalamy mity
 Obalamy mity Łączyć pomidora z ogórkiem czy nie? Często słyszysz pewnie o tym, że nie wolno łączyć ogórka z pomidorem. Ile w tym prawdy?   Ostatnio często możemy przeczytać, że pomidora i ogórka nie wolno jeść łącznie. Dlaczego? Chodzi tylko o to, że pewien enzym ogórka – o nazwie askorbinaza – rozkłada witaminę C z pomidora.   Niemniej jednak źródeł witaminy więcej
data: 27.04.2015 r. Reklamacje butów
 Reklamacje butów Deichmann i Bata upomniane przez UOKiK Problemy z reklamacją obuwia są jedną z najczęstszych spraw zgłaszanych przez konsumentów. Tym razem UOKiK zajął się sklepami Deichmann i Bata.   Skargi konsumentów związane z butami dotyczą zwykle odmowy przyjęcia zgłoszenia reklamacyjnego. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał ostatnio dwie decyzje związane z reklamacją butów więcej