Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
data: 09.02.2016 r. Kontrola restauracji z kuchnią zagraniczną
 Kontrola restauracji z kuchnią zagraniczną Zanim zjesz

Kong phadprik thai dam – takie danie oferował jeden ze skontrolowanych restauratorów. Niestety, informował jedynie o egzotycznej nazwie, zamiast o polskiej i składnikach potrawy. W pierwszym dniu chińskiego Nowego Roku, Inspekcja Handlowa przypomina o tym, na co zwracać uwagę, kiedy korzystamy z oferty barów serwujących dania kuchni zagranicznych.

 

Lżejsza o 60% polędwica z grilla od deklaracji w menu, ponieważ kucharz zważył produkt przed smażeniem zamiast po. Cielęcina z warzywami okazała się wieprzowiną, ponieważ, jak tłumaczył restaurator, zaszło nieporozumienie między polską kelnerką a wietnamskim kucharzem – to przykłady nieprawidłowości wykryte przez Inspekcję Handlową, która na zlecenia Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wzięła pod lupę dania kuchni zagranicznych – między innymi dalekowschodniej, tureckiej, meksykańskiej, gruzińskiej.

 

Tajemniczy gość restauracji

 

Inspektorzy sprawdzali przede wszystkim, czy kucharze używają takich produktów, jakie deklarują w menu, czy zgadza się waga porcji, czy w każdym punkcie znajduje się cennik. Występowali przy tym anonimowo w roli konsumentów, dokonując tzw. zakupu kontrolnego. Taka metoda pracy najlepiej pozwala sprawdzić jakość potraw i poziom obsługi.

 

Kontrola odbyła się na terenie całej Polski i dotyczyła 181 placówek gastronomicznych – mikro, średnich przedsiębiorców, ale również dużych działających w popularnych sieciach. Przedsiębiorców wytypowano losowo, na podstawie skarg konsumentów oraz wyników poprzednich kontroli.

 

Sprawdzono 3 967 dań kuchni zagranicznej. Zastrzeżenia wzbudziło co trzecie (32,5% – 1 291 dań).

 

Inne składniki, mniejsze porcje

 

Inspektorzy, podając się za konsumentów, w każdym z 181 wytypowanych lokali zamówili różne dania i napoje. Zastrzeżenia wzbudziła prawie co trzecia skontrolowana placówka (27% – 49 lokali). Potrawy zbadano w laboratoriach, aby sprawdzić rzeczywisty skład. Co się okazało? Oto przykłady:

 

  • Inspektorom podano dania z innym składnikiem niż deklarowano w menu: „cielęcina z warzywami” okazała się wieprzowiną, co restaurator tłumaczył nieporozumieniem między polską kelnerką a wietnamskim kucharzem.
  • Wydano mniejsze porcje niż deklarowane w menu. Na przykład „polędwica wołowa z grilla” zgodnie z zapewnieniami powinna ważyć 200 g, a w rzeczywistości było to 121 g. Przedsiębiorca twierdził, że mięso straciło na wadze w trakcie smażenia, co oznacza, że kucharz zważył je przed przyrządzeniem, a nie po. Kolejny przykład: „wołowina Makao” zamiast 500 g, ważyła 279 g.

 

Inspektorzy sprawdzili również, czy placówki gastronomiczne posiadają składniki, z których, jak deklarowały w menu, przyrządzają potrawy. W tym zakresie skontrolowano asortyment 139 barów, kwestionując co piąty (19,4% – 27 placówek). Okazało się, że wbrew deklaracjom, nie było parmezanu, szynki parmeńskiej, sera feta. Soki zastępowano napojami, oscypka – roladą giżycką, a kraby paluszkami surimi, czyli zmielonym mięsem ryb morskich. Zdarzały się także przypadki niepodawania informacji w języku polskim (na przykład jedno z dań było sprzedawane pod obco brzmiącą nazwą „kong phadprik thai dam”) lub używania sformułowań niewiele mówiących klientom, na przykład „z dodatkiem warzyw”, „z owoców morza”.

 

Za niewłaściwą jakość potraw inspektorzy nałożyli kary w łącznej wysokości 20 600 zł, wydając 16 decyzji. Ponadto, za nieprzestrzeganie okresów przydatności do spożycia czy niewłaściwy stan sanitarny placówek, nałożyli 26 mandatów karnych na kwotę 4 480 zł.

 

Zanim zjesz, czyli na co zwracać uwagę w barze i restauracji:

 

 1.      Zanim złożysz zamówienie, dokładnie poznaj ofertę. Cennik znajdziesz w miejscu ogólnodostępnym. Powinny się w nim znaleźć wszystkie niezbędne informacje, w tym nazwa potrawy, napoju, co się składa na danie: czy jest to na przykład kotlet z surówką czy może warzywa musimy zamówić dodatkowo. Istotna jest też informacja, jakich składników użyto do przygotowania potrawy.

 

2.      Jeżeli restaurator dolicza serwis kelnerski, musi o jego wysokości poinformować klienta, na przykład w menu. Konieczne jest także podanie od czego uzależniona jest wysokość opłaty za serwis (np. „dla grup powyżej 10 osób doliczamy serwis 10%, a dla grup powyżej 25 osób doliczamy serwis 15%”). Jeśli konsument nie został rzetelnie poinformowany o opłacie za serwis przed dokonaniem zamówienia, może odmówić jego zapłacenia.

 

3.      Wszystkie oferowane dania powinny być opatrzone informacjami o ich nazwach, które powinny być zrozumiałe i precyzyjne, na przykład obok informacji „danie dnia” powinno się pojawić określenie, co wchodzi w jego skład.

 

4.      Zwróć uwagę na informację o składnikach alergennych. Obok nazwy potrawy musi znaleźć się wykaz wszystkich produktów, jakich użyto do jej przygotowania z wyraźnym zaznaczeniem, które z nich mogą wywołać uczulenia. Na przykład: pizza frutti di mare: mąka (zawiera gluten), woda, sól, drożdże, sos pomidorowy, skorupiaki (kraby, homary, langusty), mięczaki (przegrzebki, mule, ostrygi).

 

5. Reklamuj niewłaściwą jakość. Reklamacja może dotyczyć zarówno potrawy (a więc np. jeżeli jednym z podanych w jadłospisie składników pizzy były oliwki, a nie zostały one dodane, czy w sałatce wskazano fetę, którą zamieniono tańszym serem), jak i usługi (np. kiedy kelner zapewnił, że potrawa zostanie dostarczona w 10 minut, a czas realizacji zamówienia okazał się dłuższy z przyczyn zależnych od sprzedawcy). 

data: 26.01.2016 r. Nowa piramida żywienia
 Nowa piramida żywienia Podstawa to ruch Podstawą nowej piramidy zdrowego żywienia z 2016 r. są różne formy aktywności fizycznej, a nie – jak do tej pory – konkretne produkty spożywcze. Co jeszcze zmieniło się w zaleceniach dotyczących zdrowego odżywiania i trybu życia?   Nowa wersja piramidy jest zgodna z najnowszymi zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Poza wysiłkiem fizycznym więcej
data: 26.11.2015 r. Odchudzanie
 Odchudzanie Dłuższa przerwa od jedzenia pomaga schudnąć Wydłużenie okresu przerwy w jedzeniu w ciągu doby pomaga schudnąć.   W dzisiejszych czasach wiele osób jada nieregularnie. Śniadanie, obiad, kolacja o stałych porach – tak było dawniej. Dziś często łapiemy w biegu przekąskę za przekąską, a dopiero wieczorem jemy dużo i… nie zawsze zdrowo. Efekt? Nadprogramowe kilogramy.   Jedzenie więcej
data: 06.11.2015 r. Wstrzymanie lotów na Bliskim Wschodzie
 Wstrzymanie lotów na Bliskim Wschodzie Kto dostanie odszkodowanie Z powodu zagrożenia terroryzmem Lufthansa wstrzymała loty na Półwysep Synaj i do znanego egipskiego miasta urlopowego Sharm el-Sheikh. Czy pasażerowie mogą domagać się odszkodowania od linii lotniczych?   Wstrzymanie lotów to środek ostrożności zalecony przez brytyjskie, irlandzkie, ukraińskie oraz francuskie władze na podstawie poważnego zagrożenia więcej
data: 31.10.2015 r. Mięso a rak
 Mięso a rak Czy zrezygnować z wędlin? Najnowsze badania WHO klasyfikują wędliny jako rakotwórcze. Zaś mięso czerwone, na przykład wieprzowina czy wołowina, jest podejrzewane o powodowanie raka. Czy to oznacza, że każda zjedzona kiełbaska staje się zagrożeniem dla naszego życia? Specjalnie dla Was Pro-Test analizuje wyniki najnowszych badań i daje wskazówki, jak zdrowo jeść.   WHO więcej
data: 27.10.2015 r. Zdrowie
 Zdrowie Europa nadużywa alkoholu Europejczycy najbardziej na świecie nadużywają alkoholu i najczęściej palą papierosy, a niedługo mogą być najbardziej otyli – wynika z raportu WHO.   W opracowaniu Światowej Organizacji Zdrowia uwzględniono 53 kraje, zarówno państwa Unii Europejskiej, jak również Izrael oraz kraje dawnego bloku sowieckiego, takie jak na przykład więcej
data: 13.10.2015 r. Odporność
 Odporność Przyroda jak lekarstwo Obcowanie z przyrodą chroni przed rozwojem wielu groźnych chorób, bo zapewnia wzmocnienie systemu odpornościowego.   Analiza setek badań poświęconych relacji pomiędzy spędzaniem czasu na łonie natury a zdrowiem psychicznym i fizycznym pozwoliła stwierdzić, że przyroda zapobiega występowaniu wielu chorób, w tym depresji, cukrzycy, raka więcej
data: 22.08.2015 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …nocne lampki z Ikei Po tym, jak mały chłopiec został porażony prądem, lampki Patrull z Ikei są wycofywane ze sprzedaży. Osoby, które kupiły lampkę, powinny niezwłocznie przestać jej używać.   Dziewiętnastomiesięczny chłopiec został porażony prądem i zraniony w dłoń, kiedy usiłował wyciągnąć nocną lampkę z gniazdka elektrycznego, a plastikowa osłona lampki odpadła. więcej
data: 02.07.2015 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …niebezpieczne meble Tchibo Meble balkonowe marki Tchibo mogą być powodem wypadku.   Zestawy mebli balkonowych (numer artykułu 313300, 313301) dostępne w sklepie internetowym Tchibo w Polsce w kolekcji 9/2015 w lutym bieżącego roku, mogą być niebezpieczne dla użytkowników.   Jak poinformowała spółka Tchibo, oparcia krzeseł mogą ulec pęknięciu i spowodować wypadek. Wszyscy więcej
data: 01.07.2015 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …niebezpieczną zabawkę Drewniany robot marki Tiger może stwarzać zagrożenie dla dzieci.   Jak poinformował producent, drewniana zabawka – robot z ruchomymi kończynami i uszami – może stwarzać zagrożenie dla dzieci. Podczas zabawy odłączały się w niej małe elementy – uszy robota – które mogą powodować zadławienie.   Feralny robot ma numer produktu: więcej