Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
data: 23.04.2010 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …niebezpieczną chemię

Dwuipółletni chłopiec trafił do szpitala z oparzeniami chemicznymi jamy ustnej, przełyku i żołądka. Wcześniej zjadł w sklepie granulki preparatu do udrażniania rur.

 

Wypadek wydarzył się w sklepie w Stargardzie Szczecińskim. Kiedy rodzice na chwilę stracili chłopca z oczu, dziecko sięgnęło po Kreta – preparat do udrażniania rur i włożyło jego granulki do ust. Chłopiec walczy teraz o życie w szpitalu.

 

Jak chłopiec dostał się do granulek, skoro – jak zapewnia producent Kreta – preparat ma zabezpieczenie przed otwarciem przez dzieci? Aby sprawdzić skuteczność zabezpieczenia, przeprowadziliśmy eksperyment. Okazało się, że zakrętki – wbrew temu, co pisze producent – wcale nie trzeba przycisnąć, aby otworzyć pojemnik.

 

Dom pełen trucizn

 

Jak więc widać, nie zawsze można ufać tzw. bezpiecznej zakrętce, która ma nie dopuścić do otwarcia opakowania z trującymi chemikaliami przez dzieci. Pamiętajmy też, że ciekawy świata maluch może poradzić sobie i z zamknięciami, które na pierwszy rzut oka wydają się nie do otwarcia przez malucha. Może się też zdarzyć, że zakrętka będzie niedomknięta. Dlatego to rodzice powinni przewidzieć niebezpieczne sytuacje, do jakich może dojść i im zapobiec. Tymczasem przyczyną większości zatruć, których przyczyną są środki czystości i inne chemikalia, jest właśnie brak wyobraźni rodziców.

 

Rocznie w Unii Europejskiej zatruciu ulega około 80 tys. dzieci, z których 120 umiera. Zatrucia będące skutkiem niewłaściwego nadzoru ze strony dorosłych dotyczą w większości dzieci w wieku od roku do pięciu lat. Najczęściej do nieszczęścia dochodzi, kiedy dziecko zje: niezabezpieczone leki, środki chemiczne przechowywane w butelkach po napojach (kwasy) i środki używane w gospodarstwie domowym (ługi).

 

Jak uniknąć zatrucia?

 

Jak uchronić dziecko przed zatruciem? Pamiętajmy, że dom jest pełen trucizn, z których obecności czasem nawet nie zdajemy sobie sprawy albo lekceważymy zagrożenie. To wielki błąd.

 

Aby nie dopuścić do nieszczęścia, stosuj się do poniższych zasad:

 

  • Przechowuj wszelkie środki chemiczne i preparaty medyczne w miejscach niedostępnych dla dzieci. Mogą to być wysoko umieszczone szafki z zamknięciem. Dziecko nie powinno wchodzić do warsztatu, magazynku, spiżarni czy garażu.
  • Staraj się kupować produkty w opakowaniach zaopatrzonych w zamknięcia zabezpieczające przed dostępem dzieci.
  • Trzymaj wszystkie produkty w oryginalnych opakowaniach.
  • Zapamiętaj znaki niebezpieczeństwa stosowane dla produktów chemicznych i substancji stanowiących zagrożenie dla użytkownika.
  • Nie usuwaj etykiet z produktów leczniczych i artykułów gospodarstwa domowego.
  • Nie przenoś leków w tabletkach, pakowanych w trudne do rozerwania folie, do innych pojemników.
  • Nie przechowuj środków chemicznych w kuchni pod zlewozmywakiem lub w miejscach łatwo dostępnych dla dzieci.
  • Nie trzymaj w domu preparatów medycznych po upływie terminu przydatności.
  • Nie mieszaj żadnych środków chemicznych, dopóki nie upewnisz się, że nie spowodują niepożądanej reakcji. Na przykład nigdy nie mieszaj środków czyszczących na bazie kwasów z wybielaczami – produktem tej reakcji jest chlor, bardzo niebezpieczny i toksyczny gaz! 

 

Co robić w razie zatrucia?

 

Jeżeli już dojdzie do zatrucia, pamiętaj, że musisz:

 

  • odizolować poszkodowanego od substancji trującej,
  • sprawdzić czynności życiowe osoby zatrutej,
  • wezwać pogotowie, podając wiek poszkodowanego, rodzaj i dawkę trucizny, czas, jaki upłynął od chwili wniknięcia trucizny do organizmu, objawy zatrucia,
  • w przypadku zatrucia drogą oddechową wyprowadzić poszkodowanego na świeże powietrze,
  • w przypadku zatrucia drogą pokarmową wywołać wymioty u poszkodowanego (np. przez podanie lekko osolonej wody),
  • w przypadku kontaktu trucizny ze skórą lub z oczami obficie przemyć skażone miejsca bieżącą wodą.

 

Czego NIE robić w razie zatrucia?

 

  • nie wywołuj wymiotów u osób nieprzytomnych i mających drgawki, a także przy zatruciach substancjami żrącymi oraz detergentami,
  • nie trać zimnej krwi, staraj się zapamiętać jak najwięcej szczegółów do ewentualnego przekazania lekarzowi, staraj się być opanowanym, by twój niepokój nie udzielił się poszkodowanemu.

 

Zabierając zatrutą osobę do przychodni lub szpitala, powinniśmy zanotować w pamięci następujące informacje:

 

  • jaka substancja dostała się do organizmu zatrutej osoby i w jakiej dawce,
  • wiek i wagę zatrutej osoby,
  • objawy zatrucia i czas, jaki upłynął od momentu pojawienia się tych objawów,

wszelkie informacje i oznaczenia zawarte na opakowaniu substancji (np. numer telefonu na infolinię producenta). 

data: 04.08.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Listerię wykrytą w wędlinach W mielonce tyrolskiej marki Kraina Wędlin z Biedronki wykryto bakterię Listeria monocytogenes. Sprawdź, która partia wędlin jest skażona i co może grozić po jej zjedzeniu.   W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii mielonki tyrolskiej Kraina Wędlin wykryto bakterie Listeria monocytogenes.   „Spożycie więcej
data: 16.07.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …fasolkę w nieszczelnych puszkach! Dwa rodzaje fasolki w puszkach popularnej marki są wycofywane ze sklepów w Polsce. Powód? Brak hermetycznego zamknięcia. Może to stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.   Ze względu na niewłaściwą jakość opakowania producent podjął decyzję o wycofaniu całych partii dwóch produktów, które mogły zostać dotknięte więcej
data: 19.06.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Salmonellę w popularnym sezamie Bakterie Salmonella wykryto w próbce sezamu Kresto. Jego spożycie może spowodować zatrucie pokarmowe. Sprawdź, czy nie masz zanieczyszczonej partii sezamu w domu.   Bakterie w sezamie Kresto wykryła Państwowa Inspekcja Sanitarna w trakcie kontroli. Zbadano pięć próbek. Salmonella Amsterdam i Salmonella Livingstone znajdowały się w jednej z nich. Chodzi więcej
data: 24.04.2020 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Olej z przekroczoną normą Olej z ryżu 100% marki MI’RA zawiera zbyt dużo szkodliwych dla zdrowia estrów glicydowych oraz estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD).   Badania oleju przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna. Ich wyniki stwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2332 ± 676 μg/kg) oraz estry 3-monochloropropanodiolu więcej
data: 21.08.2019 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …chusteczki Bambino, w których mogą rozwijać się bakterie Firma Nivea, producent marki Bambino, poinformowała, że chusteczki spłukiwane Bambino Dzieciaki mogą nie spełniać standardów jakości. Jeśli masz je w domu, przestań ich używać, gdyż istnieje ryzyko rozwoju w nich bakterii.   Dokładnie chodzi o chusteczki spłukiwane toaletowe Bambino Dzieciaki o zapachu gruszki oraz o zapachu brzoskwini o numerach partii, więcej
data: 17.04.2019 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …Salmonellę w sezamie Masz ten sezam łuskany w domu? Nie jedz go! Może zawierać bakterie Salmonelli.   Ostrzeżenie o zagrożeniu dla zdrowia wydał Główny Inspektorat Sanitarny. W sezamie łuskanym wyryto bowiem pałeczki bakterii Salmonella.   Chodzi o sezam łuskany marki Radix-Bis w opakowaniach 300 g.   Jeśli masz powyższy sezam w domu, koniecznie sprawdź jego numer więcej
data: 19.03.2019 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …wafle z Salmonellą Jeśli kupiłeś wafle firmy Tadex, koniecznie sprawdź numer partii. Część z nich może bowiem zawierać Salmonellę.   O zagrożeniu poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Do wafli suchych produkowanych przez Zakład Handlowo-Usługowy \"Tadex\" Tadeusz Koniak wykorzystano mleko w proszku zanieczyszczone bakterią Salmonella Anatum.   Państwowa Inspekcja więcej
data: 27.02.2019 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …wafle z Rossmanna W waflach kukurydzianych sprzedawanych w Rossmannie mogą znajdować się kawałki metalu. Ich spożycie wiąże się z ryzykiem zranienia przewodu pokarmowego. Sklep rozpoczął akcję wycofywania wafli. Sprawdź, czy nie masz ich w domu!   Chodzi o wafle marki enerBiO wafle kukurydziane z solą morską 115 g oraz Genuss Plus wafle kukurydziane solone 115 g. więcej
data: 19.06.2018 r. Żywność
 Żywność Skażone jaja wycofywane ze sklepów Jaja z zawartością antybiotyków przekraczających dopuszczalny limit, trafiły do polskich sklepów. Trwa akcja ich wycofywania.   Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegł, że do obrotu trafiły jaja z antybiotykami. Jaja były sprzedawane w sieciach sklepów Biedronka, Carrefour oraz Piotr i Paweł, ale niewykluczone, że były dostępne i w innych więcej