Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
data: 11.05.2010 r. Zdrowie
 Zdrowie Nadmiar witamin grozi rakiem

Zażywanie wysokich dawek preparatów z przeciwutleniaczami, jak witamina C czy witamina E, może przyczyniać się do powstawania zmian genetycznych grożących rakiem.

 

To wynik z amerykańskich badań, które publikuje pismo „Stem Cells”. Przeciwutleniacze (inaczej antyoksydanty) to związki, które neutralizują w naszym organizmie wolne rodniki – bardzo aktywne cząsteczki powstające jako produkt przemiany materii, a także pod wpływem działania czynników zewnętrznych, na przykład promieniowania UV. Ponieważ wolne rodniki uszkadzają komórki i tkanki, już wiele lat temu wysunięto hipotezę, że mogą one w istotny sposób przyspieszać starzenie, a także przyczyniać się do wielu groźnych schorzeń, na przykład układu krążenia czy nowotworów.

 

Teoria ta przyczyniła się w dużym stopniu do rozpowszechnienia preparatów z przeciwutleniaczami, takimi jak witamina E i C. Producenci reklamują zawierające je suplementy jako remedium na starzenie i wiele schorzeń podeszłego wieku.

 

Jednak ostatnio coraz więcej badań wskazuje, że stosowanie takich preparatów, zwłaszcza w nadmiarze, nie pomaga w dłuższym i zdrowszym życiu, a może wręcz szkodzić. Niebezpieczeństwo związane z wysokimi dawkami przeciwutleniaczy naukowcy z Centrum Medycznego Cedars-Sinai w Los Angeles odkryli przypadkowo w trakcie badań nad komórkami macierzystymi ludzkiego mięśnia sercowego.

 

Komórki hodowane na szalkach w laboratorium są eksponowane na kilkakrotnie wyższe stężenie tlenu niż w organizmie, co nasila procesy utleniania. Prowadzący badania dr Eduard Marban i jego koledzy zaobserwowali, że w tych warunkach w komórkach macierzystych serca częściej pojawiają się niekorzystne zmiany genetyczne, które uniemożliwiają wykorzystanie tych komórek w medycynie regeneracyjnej.

 

Badacze próbowali znaleźć sposób na zredukowanie tych nieprawidłowości i dodali wysokie dawki przeciwutleniaczy do pożywki, w której hodowano komórki. Spowodowało to znaczny spadek poziomu wolnych rodników w komórkach, ale liczba zaburzeń dotyczących chromosomów niespodziewanie wzrosła. Dalsze testy na komórkach macierzystych serca oraz na ludzkich zarodkowych komórkach macierzystych pozwoliły ustalić, że przeciwutleniacze chronią DNA przed uszkodzeniami tylko w niskich dawkach, a w wyższych nasilają te uszkodzenia. Wysokie stężenie przeciwutleniaczy prowadzi bowiem do spadku poziomu różnych enzymów naprawiających materiał genetyczny komórek – zaobserwowali naukowcy.

 

Zdaniem dr. Marbana wyniki te dowodzą, że fizjologiczny poziom wolnych rodników w komórkach macierzystych jest niezbędny do tego, by stymulować procesy naprawy DNA i utrzymywać stabilność materiału genetycznego. Nadmierne obniżanie go przy pomocy przeciwutleniaczy zwiększa ryzyko zmian genetycznych, które mogą prowadzić do raka. Dr Marban podkreśla zarazem, że odkrycie jego zespołu odnosi się wyłącznie do stosowanych w nadmiarze suplementów diety, a nie żywności naturalnie bogatej w przeciwutleniacze, jak warzywa, owoce, orzechy. – Zażywanie jednej pigułki wielowitaminowej dziennie jest w porządku, ale wiele osób przyjmuje je w nadmiarze, ponieważ sądzi, że jeśli mała ilość działa korzystnie, to większa musi działać jeszcze lepiej – tłumaczy dr Marban. Tymczasem, zażywając dziennie dziesięcio- lub stukrotnie większą dawkę witamin, możemy zwiększać swoje predyspozycje do rozwoju raka, czyli wyrządzać sobie więcej szkody niż pożytku.

(naukawpolsce.pap.pl) 

data: 07.05.2010 r. Handel
 Handel Internetowy bestseller: popiół wulkaniczny z Islandii Popiół wulkaniczny z Islandii, który narobił tyle kłopotów liniom lotniczym, każdy może teraz kupić sobie przez internet.   Przedsiębiorczy Islandczycy, pewni, że zapasy popiołu ze słynnego już na cały świat dymiącego wulkanu nieprędko im się skończą, oferują go po całkiem słonych cenach.   Zamówienia napływają już więcej
data: 29.04.2010 r. Zdrowie
 Zdrowie Winogrona na serce Spożywanie winogron pomaga obniżyć ciśnienie i zmniejszyć odporność na insulinę, przez co zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy – poinformowali amerykańscy naukowcy.   Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zauważyli, że dieta bogata w winogrona może chronić przed zespołem metabolicznym, który jest często zwiastunem miażdżycy i cukrzycy typu więcej
data: 26.04.2010 r. Zdrowie
 Zdrowie Gorzka czekolada na wątrobę Gorzka czekolada lekiem na marskość wątroby? Nowe wyniki badań dowodzą, że zawarte w niej przeciwutleniacze wpływają korzystnie na krążenie krwi w tym narządzie.   Badania prowadzono w grupie 21 chorych z marskością wątroby. 10 z nich podawano płynny posiłek zawierający ciemną czekoladę o zwartości kakao 85%, podczas gdy 11 osób otrzymywało więcej
data: 23.04.2010 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …niebezpieczną chemię Dwuipółletni chłopiec trafił do szpitala z oparzeniami chemicznymi jamy ustnej, przełyku i żołądka. Wcześniej zjadł w sklepie granulki preparatu do udrażniania rur.   Wypadek wydarzył się w sklepie w Stargardzie Szczecińskim. Kiedy rodzice na chwilę stracili chłopca z oczu, dziecko sięgnęło po Kreta – preparat do udrażniania rur i włożyło jego więcej
data: 16.04.2010 r. Prawa pasażerów
 Prawa pasażerów Wulkaniczny pył nie przekreśla praw pasażerów Każda, nawet tania linia lotnicza w UE, powinna zwrócić pieniądze za bilet w przypadku anulowania lotu z powodu pyłów wulkanicznych, lub, jeśli pasażer się zgodzi, zaoferować mu inny lot w alternatywnym terminie – przypomniała dziś Komisja Europejska.   – Unijne prawa pasażerów stosują się do wszystkich europejskich linii lotniczych, więcej
data: 16.04.2010 r. Uwaga na…
 Uwaga na… …niebezpieczne wózki Trzy modele wózków dla dzieci mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia maluchów.   W najnowszym teście amerykański magazyn konsumencki „Consumer Reports” wykrył, że trzy wózki mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia i życia dzieci. Chodzi o spacerowe wózki: Valco Baby Tri-Mode, a także Tike Tech City X3 all-terrain więcej
data: 08.04.2010 r. Uwaga na...
 Uwaga na... …toksyczne kombinezony Kombinezony dla dzieci sprzedawane w hipermarketach Real zawierały szkodliwy kadm.   Badania laboratoryjne przeciwdeszczowego kombinezonu składającego się z kurtki z suwakiem i spodni na szelkach Unitech (patrz zdjęcie) ujawniły w nim zawartość kadmu – informują przedstawiciele sieci Real. Użytkowanie tych ubrań może wywoływać podrażnienia skóry oraz szkodliwie działać na drogi oddechowe. więcej
data: 07.04.2010 r. Dieta
 Dieta Śmieciowe jedzenie jak narkotyk Od wysokokalorycznej, lecz posiadającej niskie właściwości odżywcze, taniej żywności, tzw. junk food (z ang. śmieciowe jedzenie), można się uzależnić tak samo, jak od nikotyny i kokainy.   Powodem takiego uzależnienia jest fakt, że zarówno osoby nałogowo zajadające się żywnością, konsumowaną nie tyle dla zaspokojenia poczucia głodu, co dla przyjemności, więcej
data: 06.04.2010 r. Pizza
 Pizza Grube ciasto dla szczupłej sylwetki? Pizza na grubym cieście jest mniej kaloryczna od tej na cieście cienkim.   Która pizza jest zdrowsza: na cienkim czy na grubym cieście? Australijski magazyn konsumencki „Choice” obalił powszechnie obowiązujący mit na temat wartości odżywczej pizzy. Z badań prawie 300 różnych rodzajów pizzy wynika, że to wcale nie pizza więcej