Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
PRO-TEST:
Nr 9 (13) wrzesień 2002
Czy wiesz, czym smarujesz?
Mieszanki tłuszczowe dostępne na rynku możemy podzielić na dwie grupy: miksy masła z ciekłymi olejami roślinnymi (słonecznikowym i rzepakowym) oraz miksy masła z margaryną (utwardzonym tłuszczem roślinnym).
więcej
PRO-TEST:
Nr 1 (5) styczeń 2002
Wino na karnawał
Najsłynniejszym winem musującym jest szampan (champagne). Powstaje on w Szampanii, w stosunkowo chłodnym, najbardziej na północ wysuniętym rejonie uprawy winorośli we Francji. Na szampana składają się trzy odmiany kwaśnych winogron: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. I choć region Szampanii należy do najsłynniejszych, to dobrej jakości wina musujące wytwarzane są na całym świecie.
więcej
PRO-TEST:
Nr 1 (5) styczeń 2002
Jogurty naturalne i owocowe
OCENA PORÓWNAWCZA
Badania jogurtów przeprowadzono w lipcu oraz listopadzie 2001. Oznaczenia wykonano zgodnie z obowiązującą metodyką, zawartą w Polskich Normach.
Jogurty należą do grupy mlecznych napojów fermentowanych. i są bardzo wysoko cenioną kategorią produktów spożywczych. Wynika to z faktu, że charakteryzują się one nie tylko wysokimi walorami
więcej
PRO-TEST:
Nr 4 grudzień 2001
Test miksów
Co czwarta mieszanka masła i olejów ma jakąś wadę - tak stwierdziła Inspekcja Handlowa, która ostatnio skontrolowała jakość wyrobów mlecznych. Mieszanki masła i olejów (o wartości aż 21% wszystkich przebadanych) znajdowały się w niewłaściwie oznakowanych opakowaniach. Produkty o wartości 17% miały złą jakość. Na szczęście zaniżoną masę netto stwierdzono w wyrobach o
więcej