Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
PRO-TEST:
Nr 3 (53) marzec 2006
Trucizna w kawie
Ochratoksyna A - trucizna produkowana przez pleśń - jest szczególnie toksyczna i niebezpieczna dla zdrowia. Działa rakotwórczo, uszkadza czynności nerek, powoduje wady rozwoju płodu i zaburzenia układu odpornościowego oraz uszkodzenia układu nerwowego. Raz spożyta z żywnością (np. z kawą), pozostaje w naszym organizmie przez długi czas wyrządzając szkody. Czy kawa, którą pijemy,
więcej
PRO-TEST:
Nr 2 (52) luty 2006
Słodkiego, miłego życia
Nadwaga i otyłość to problem niemal co drugiego Polaka. Przyczyną otyłości jest między innymi niewłaściwa dieta, bogata w wysokoenergetyczne produkty o znikomej wartości odżywczej, takie jak na przykład batony czekoladowe. Któż jednak ich nie lubi? Tylko jaka jest tak naprawdę ich jakość? Odpowiedź znajdziecie teście 10 najpopularniejszych batonów.
Otyłość uznawana jest za groźny czynnik ryzyka zdrowotnego.
więcej
PRO-TEST:
Nr 2 (52) luty 2006
Poranna SERenada
Statystyczny Polak zjada około 10 kg wszelkiego rodzaju serów rocznie, a połowa z nas kupuje serki do smarowania pieczywa co najmniej raz w tygodniu. Co jednak kupujemy tak naprawdę? "Świat Konsumenta" zlecił zbadanie 10 marek serków dostępnych na naszym rynku. Jaki był wynik testu? Cóż, serek serkowi nierówny.
Ranking
1. miejsce: Piątnica Twój
więcej
PRO-TEST:
Nr 2 (52) luty 2006
Toksyczny tuńczyk
Zbadaliśmy zawartość rtęci w 10 puszkach tuńczyka różnych producentów: Abba, Graal, Heinz, King Oscar, Laguna, Lisner, Łosoś, Neptun, Rio Mare i SuperFish - zobacz, ile jesz rtęci.
Czy ryby kupowane w Polsce mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia? Aby sprawdzić, czy polscy konsu
więcej
PRO-TEST:
Nr 12 (50) grudzień 2005
Zamieszanie z mieszankami
Ranking
1 miejsce Prymat Kucharek bardzo dobra (4.90)
2 miejsce Podravka Vegeta bardzo dobra (4.71)
3 miejsce Knorr Delikat bardzo dobra (4.60)
4 miejsce Ziołopex appetita
więcej
PRO-TEST:
Nr 10 (48) październik 2005
Kostki zostały rzucone
Ranking
1. miejsce: Kucharek bardzo dobry (4.84)
2. miejsce: amino bardzo dobry (4.71)
3. miejsce: Knorr bardzo dobry (4.64)
4. miejsce: Winiary bardzo dobry (4.55)
5. miejsce: Dobra Kuchnia dobry (4.49)
6. miejsce: Warzywko dobry (3.80
więcej
PRO-TEST:
Nr 6 (45) czerwiec 2005
100% wody
Latem szczególnie chętnie sięgamy po wody butelkowane. Doskonale nadają się do zaspokajania pragnienia, a jednocześnie mogą być źródłem dobrze przyswajalnych składników mineralnych, które tracimy wraz z potem, kiedy jest gorąco. Przetestowaliśmy więc 16 wód źródlanych i mineralnych.
W zależności od potrzeb i upodobań możemy wybierać wody o różnej mineralizacji,
więcej
PRO-TEST:
Nr 5 (44) maj 2005
Z kranu czy z butelki?
Jak wskazują badania, większość z nas używa do celów kuchennych - gotowania i przygotowywania napojów - wody wodociągowej, pobieranej z kranu. Z wód źródlanych korzystamy jeszcze stosunkowo rzadko, ale z roku na rok liczba Polaków przedkładających wody źródlane nad "kranówkę" systematycznie rośnie.
Wzrasta też świadomość, że naturalne wody źródlane to nie
więcej
PRO-TEST:
Nr 3 (42) marzec 2005
Ile zdrowia w kubeczku?
Jogurt pito już w starożytności. Sporządzano go z mleka bawolego, koziego lub krowiego. Dzisiaj produkowany jest na skalę przemysłową i ceniony przez żywieniowców i konsumentów ze względu na właściwości odżywcze, dietetyczne i smakowe.
Jogurt to fermentowany produkt mleczny otrzymywany przez ukwaszenie mleka charakterystycznymi kulturami bakterii. Surowce i dodatki
więcej
PRO-TEST:
Nr 3 (42) marzec 2005
NUMER Z WODĄ
1 miejsce: Staropolanka - bardzo dobra (4,75)
2 miejsce: Bonart - dobra (4,50)
3 miejsce: Dar Natury - dobra (4,35)
4 miejsce: PiastPol - dobra (3,95)
5 miejsce: Ustronianka - dostateczna (3,42)
6 miejsce: Eden - dostateczna (3,20)
Pierwsze miejsce w teście zajęła woda Staropolanka z ogólną oceną bardzo dobrą (4.75). Woda ta w poszczególnych
więcej