Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
PRO-TEST:
Nr 2 (41) luty 2005
Kawa na ławę
Espresso to styl życia. Ale nie każda kawa spełni nasze oczekiwania. Wśród 30 produktów przetestowanych przez niemiecką Fundację Warentest tylko co trzeci okazał się dobry, a jeden jedyny - bardzo dobry.
Zwycięzca testu to illy Espresso caffè macinato: ta mielona kawa typu espresso uzyskała najwyższą notę - bardzo dobrą. Również dwie inne kawy tej włoskiej
więcej
PRO-TEST:
Nr 1 (40) styczeń 2005
Szklanka pomarańczy
Soki owocowe są cennym składnikiem naszej codziennej diety. Dostarczają potrzebnych płynów (wody), węglowodanów (w tym błonnika), kwasów organicznych, witamin, mikro- i makroskładników, a także bioflawonoidów, które mają znaczenie w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych.
Soki owocowe w dużym uproszczeniu można podzielić na dwie podstawowe kategorie: na produkowane
więcej
PRO-TEST:
Nr 12 (39) grudzień 2004
Zdradliwe łakocie
Żywieniowcy alarmują, że dieta naszych dzieci obfituje w produkty o znikomej wartości odżywczej. Gotowe wyroby, które znajdziemy w sklepach, bogate są w cukry i tłuszcze. Trudno też znaleźć produkty wolne od substancji dodatkowych poprawiających smak, zapach, czy trwałość.
Ten aspekt wartości odżywczej nie jest oczywiście eksponowany przez producentów, natomiast
więcej
PRO-TEST:
Nr 11 (38) listopad 2004
Sprawdź, co je twoje dziecko
Dzieci uwielbiają kolorowe opakowania ozdobione postaciami ulubieńców z filmów i bajek, produkty skierowane specjalnie do nich lub zawierające prezenty, takie jak magnesiki, naklejki i drobne zabawki. Także produkty o intensywnych barwach, bardzo słodkie i pachnące przyciągają uwagę dzieci i są chętnie przez nie wybierane. Czy taka dieta jest dla maluchów najlepsza?
Pod lupę wzięliśmy produkty z następujących grup
więcej
PRO-TEST:
Nr 7/8 (35) lipiec/sierpień 2004
Test wód niegazowanych
Do testu wybraliśmy 16 najpopularniejszych niegazowanych wód butelkowanych dostępnych na polskim rynku. Akredytowane laboratoria przebadały zarówno wody mineralne, źródlane, jak i stołowe. Oceniano produkty zakupione w dużych sieciach handlowych i będące, zgodnie z deklaracją producenta, w okresie pełnej przydatności do spożycia.
Wraz z korzystnymi przemi
więcej
PRO-TEST:
Nr 7/8 (35) lipiec/sierpień 2004
Test warzywno-mięsnych dań gotowych dla niemowląt i małych dzieci
Warzywno-mięsne dania gotowe przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci to produkty bezmleczne, tzw. baby foods. Zalecane są od szóstego miesiąca życia jako samodzielne dania stanowiące pełnowartościowy posiłek. Przed podaniem wymagają jedynie podgrzania, więc są wygodnym w użyciu uzupełnieniem diety dziecka.
więcej
PRO-TEST:
Nr 4 (32) kwiecień 2004
Test pieprzu - powtórzenie
Okazuje się, że połowa badanych marek pieprzu z rynku polskiego nie spełnia normy, bo zawiera zbyt dużo wody. Czy właśnie takiego pieprzu używacie? Sprawdziliśmy go w teście międzynarodowym, który publikowaliśmy już we wrześniu zeszłego roku, a dziś powtarzamy.
więcej
PRO-TEST:
Nr 3 (31) marzec 2004
Najgorsze i najlepsze
Nasze testy wód mineralnych cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Dlatego, na powtarzające się prośby czytelników, ponownie drukujemy test wód niegazowanych z czerwca 2003 r., w przeddzień nowego testu wód, który ukaże się w czerwcu 2004 r.
więcej
PRO-TEST:
Nr 1 (29) styczeń 2004
Nie w kaszkę dmuchał
Czy w kaszkach, które podajemy niemowlętom, znajdują się metale ciężkie takie jak ołów, kadm, rtęć czy arsen? A bakterie? Sprawdziliśmy, co kryje się w tych produktach przeznaczonych dla najmniejszych, najbardziej delikatnych konsumentów.
To, czym karmimy małe dzieci, zależy od ich wieku, a co za tym idzie - od ich specyficznych potrzeb żywieniowych. Wśród dostępnych
więcej
PRO-TEST:
Nr 12 (28) grudzień 2003
Łyk dekadencji
Kawa też może zawierać akryloamid podejrzewany o rakotwórcze działanie. Poza tym na jej jakość wpływa proces produkcji i użyte surowce. Przedstawiamy wyniki badań, z których dowiecie się, czy wasza ulubiona kawa jest rzeczywiście najlepsza.
O kawie... prawie wszystko
Naturalną ojczyzną kawy jest rejon Wyżyny Abisyńskiej (dzisiejsza Etiopia), gdzie
więcej