Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
PRO-TEST:
Nr 11 (27) listopad 2003
W poszukiwaniu salmonelli
Metka to kiełbasa z surowej, mielonej wieprzowiny. Jest smaczna, ale bardzo łatwo się psuje. Dlatego bywa źródłem zatrucia salmonellą. W teście międzynarodowym zbadaliśmy, czy bezpieczne są najpopularniejsze metki na polskim rynku.
Salmonella to bakteria o pałeczkowatym kształcie. Jeśli dostanie się do przewodu pokarmowego, wytwarzane przez nią toksyny mogą wywołać
więcej
PRO-TEST:
Nr 10 (26) październik 2003
Biała nalewka
Mleko dostarcza wszystkich składników pokarmowych niezbędnych do życia człowieka. Białka, cukry, tłuszcze, witaminy i sole mineralne występują w nim w optymalnych proporcjach zapewniających dobre ich wykorzystanie przez organizm. Które z mlek przez nas kupowanych jest najlepsze, a które najgorsze?
Do produkcji mleka sterylizowanego nadaje się tylko surowiec najwyższej
więcej
PRO-TEST:
Nr 9 (25) wrzesień 2003
Nie pieprz bez sensu
Okazuje się, że połowa badanych marek pieprzu z rynku polskiego nie spełnia normy, bo zawiera zbyt dużo wody. Czy właśnie takiego pieprzu używacie? Sprawdziliśmy go w teście międzynarodowym. Jak wypada na tle przypraw dostępnych w Unii Europejskiej?
Szczypta pieprzu nada potrawie prawdziwie wyrazistego charakteru. Ale pieprz nie może być zanieczyszczony, zawierać pestycydów
więcej
PRO-TEST:
Nr 8 (24) sierpień 2003
Marny los ziemniaka
Wielu z nas chętnie zajada się chipsami ziemniaczanymi, mimo że żywieniowcy mają nie najlepszą opinię na ich temat. Akryloamid, związek chemiczny, który występuje w chipsach, podejrzewa się o rakotwórcze działanie. To jedno ze stosunkowo niedawno rozpoznanych niebezpieczeństw związanych z jedzeniem tej chrupiącej przekąski.
Z ilością zjadanych chipsów nie powinniśmy
więcej
PRO-TEST:
Nr 7 (23) lipiec 2003
Nabici w puszkę
Czy dla producentów ważniejsze jest to, co tkwi w głowie konsumentów, niż w puszce? Z naszego testu napojów izotonicznych wynika, że tak. Okazuje się, że tylko jeden z dziewięciu zbadanych produktów jest tak naprawdę napojem izotonicznym. Reszta nie przypomina takich napojów niczym, oprócz napisu na opakowaniu.
Podczas dużego wysiłku fizycznego, w ciepły dzień,
więcej
PRO-TEST:
Nr 6 (22) czerwiec 2003
Najgorsze i najlepsze
Latem więcej pijemy. Szczególnie wzrasta spożycie wód mineralnych i źródlanych, gdyż w upalne dni nic tak zdrowo i skutecznie nie gasi pragnienia jak woda. Więc przed najgorętszym sezonem, podobnie jak w ubiegłym roku, "Świat Konsumenta" zlecił wykonanie testu porównawczego najpopularniejszych wód butelkowanych. Tym razem w akredytowanym laboratorium Unii Europejskiej.
Na rynku jest wiele rodzajów wód: mineralne, źródlane, stołowe.
więcej
PRO-TEST:
Nr 5 (21) maj 2003
Energia z puszki
Napoje energetyzujące zaliczane są do tzw. produktów funkcjonalnych, a więc żywności, która poza funkcją odżywczą charakteryzuje się pozytywnym wpływem na zdrowie, sprawność umysłową i fizyczną.
Napoje energetyzujące (energy drinki) od kilku lat cieszą się rosnącą popularnością na naszym rynku. Reklamowane w telewizji i sprzedawane w każdym prawie sklepie
więcej
PRO-TEST:
Nr 4 (20) kwiecień 2003
Smacznego jajka!
Majonezy i sosy majonezowe stały się nieodłącznym składnikiem sałatek, surówek, kanapek, dań z mięs i ryb, a także wielu przystawek.
Cieszą się niesłabnącą popularnością, tym bardziej, że z roku na rok przybywa wciąż nowych odmian tego produktu, a także sosów na jego bazie. Producenci prześcigają się w tworzeniu nowych smaków i nazw majonezów. Majonezy stołowe, wyborowe, dekoracyjne, babuni, napoleońskie - mamy pełen wybór.
więcej