Testy: Jogurty truskawkowe
Udostepnij
Jogurty naturalne i owocowe
OCENA PORÓWNAWCZA
Badania jogurtów przeprowadzono w lipcu oraz listopadzie 2001. Oznaczenia wykonano zgodnie z obowiązującą metodyką, zawartą w Polskich Normach.
Jogurty należą do grupy mlecznych napojów fermentowanych. i są bardzo wysoko cenioną kategorią produktów spożywczych. Wynika to z faktu, że charakteryzują się one nie tylko wysokimi walorami odżywczymi (korzystny skład i dobra przyswajalność składników odżywczych), lecz także wykazują bardzo pożądane działanie zdrowotne.
Właściwości zdrowotne jogurtów wynikają z obecności żywych bakterii fermentacji mlekowej Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Bakterie te, wytwarzające m.in. enzym ß-D-galaktozydazę, rozkładający laktozę do cukrów prostych, umożliwiają bezpieczne spożywanie jogurtów nawet przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. W jogurtach określanych bio- występują dodatkowo żywe bakterie z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus acidophilus, L. Casei. Bakterie te podwyższają właściwości dietetyczne i terapeutyczne jogurtu, gdyż zdolne są do przeżycia w przewodzie pokarmowym człowieka nawet przez kilka tygodni, gdzie przeciwdziałają rozwojowi chorobotwórczej mikroflory gnilnej, namnażającej ...Czy chcesz poznać pełną treść i wyniki tego testu?
Dokonaj jego zakupu. Możesz zapłacić przelewem lub kartą.
Z Waszych wpłat finansujemy kolejne testy
|
|
|
Co otrzymujesz kupując
|
|
|
Pojedynczy test w wersji elektronicznej
|
Cena
|
98,00 zł
|
15,99 zł
|
12,99 zł
|
|
|
|