Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Podobne artykuły +
: Test warzywno-mięsnych dań gotowych dla niemowląt i małych dzieci
Testy: Metki
Udostepnij
Testy: Metki PRO-TEST: Nr 11 (27) listopad 2003
Test metek W poszukiwaniu salmonelli Metka to kiełbasa z surowej, mielonej wieprzowiny. Jest smaczna, ale bardzo łatwo się psuje. Dlatego bywa źródłem zatrucia salmonellą. W teście międzynarodowym zbadaliśmy, czy bezpieczne są najpopularniejsze metki na polskim rynku.

Salmonella to bakteria o pałeczkowatym kształcie. Jeśli dostanie się do przewodu pokarmowego, wytwarzane przez nią toksyny mogą wywołać poważne w skutkach choroby - między innymi dur brzuszny i zatrucia pokarmowe zwane salmonelozami.
Objawy - ostra biegunka, gorączka, wymioty i ból głowy - pojawiają się w ciągu kilku do kilkudziesięciu godzin od wniknięcia bakterii do przewodu pokarmowego.

Dlatego też jedzenie świeżej metki wiąże się z pewnym ryzykiem. Ten rodzaj wędliny składa się z rozdrobnionego, surowego mięsa, głównie wieprzowego. Pałeczki salmonelli świetnie się czują w takim środowisku: mogą zagnieździć się w kawałkach tłuszczu mięsa, które stanowią dla nich swoistą ochronną powłokę. W tej powłoce udaje im się przetrwać ciężką drogę przez żołądek pełen kwasów trawiennych. W rezultacie docierają do jelita.

Z uwagi na ryzyko wystąpienia salmonelli w surowym mięsie przebadaliśmy sześć metek cebulowych najpopularniejszych marek na rynku polskim. ...Czy chcesz poznać pełną treść i wyniki tego testu?
Dokonaj jego zakupu. Możesz zapłacić przelewem lub kartą.
Z Waszych wpłat finansujemy kolejne testy
Co otrzymujesz kupując
Abonament roczny
NIEOGRANICZONY DOSTĘP NA STRONIE DO PONAD 400 TESTÓW
Nr 11 (27) listopad 2003
Pojedynczy numer gazety w wersji elektronicznej
Test metek
W poszukiwaniu salmonelli

Pojedynczy test w wersji elektronicznej
E-prenumerata półroczna
E-prenumerata obejmuje 6 kolejnych e-numerów gazety
Cena
98,00 zł
12,99 zł
9,99 zł
49,00 zł