Testy: Ekspresy ciśnieniowe
Udostepnij
Test ekspresów ciśnieniowych
Pod ciśnieniem
27 EKSPRESÓW W TEŚCIE: Planujesz zakup ekspresu do kawy? Ten test pomoże ci w wyborze właściwego. Zrozumiesz, na czym polega różnica między ekspresem automatycznym, z uchwytem filtra i na kapsułki. Dowiesz się który model ekspresu kupić, by cieszyć się aromatem espresso takiego, jak z dobrej kawiarni.
Najlepsze ekspresy ciśnieniowe zaparzą kawę o głębokim aromacie, uwieńczoną wspaniałą pianką zwaną crema. Kawowi koneserzy doskonale wiedzą, że ani kawa z ekspresu przelewowego, ani zwykła kawa rozpuszczalna nie umywają się do naparu uzyskanego w ekspresie ciśnieniowym. Ale, jak się okazuje, każdy ekspres z naszego testu zaparza kawę o innym smaku i aromacie – niektóre dogodzą najbardziej wybrednym gustom; inne wręcz przeciwnie.
W naszym teście przedstawiamy wyniki badań 27 modeli ekspresów do kawy. Są wśród nich zarówno automatyczne ekspresy ciśnieniowe, jak i ekspresy niskociśnieniowe, ekspresy na kapsułki oraz z uchwytem filtra.
Temperatura idealna
Efekt końcowy, czyli jakość naparu zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest temperatura espresso nalewanego do filiżanki. Woda zalewająca kawę nie może być za gorąca, ale jednocześnie napar musi mieć wystarczająco wysoką temperaturę. Badacze z laboratorium, którzy testowane ekspresy rozłożyli na czynniki pierwsze, uznali, że optymalna temperatura zaraz po zaparzeniu wynosi 67ºC. Czy nasze ekspresy sprostały tym wymaganiom? Okazało się, że żaden nie wypadł w tym badaniu źle. Świeżo zaparzone espresso miało od 58,5ºC do 76,5ºC.
Zwykle druga zaparzana filiżanka kawy ma wyższą temperaturę od pierwszej. Aby sprawdzić, czy ta teoria się potwierdza również w przypadku naszych ekspresów, zmierzyliśmy też temperaturę w drugim naparze. I rzeczywiście – drugie espresso było gorętsze – średnio o prawie 4ºC. Dlaczego? To proste: ekspres został już rozgrzany gorącą wodą oraz parą powstająca podczas parzenia pierwszej kawy. Jeżeli więc wolisz cieplejszą kawę, ustąp pierwszeństwa innym. Nie kupuj też wtedy ekspresu AEG EA130 – zarówno pierwsza, jak i druga filiżanka przez niego zaparzana miała najniższą temperaturę.
Testowane ekspresy: AEG, DeLonghi, Electrolux, Gaggia, Jura, Krups, Philips, Polti, Saeco, Severin, Siemens, Solac
Czy chcesz poznać pełną treść i wyniki tego testu?
Dokonaj jego zakupu. Możesz zapłacić przelewem lub kartą.
Z Waszych wpłat finansujemy kolejne testy
|
|
|
Co otrzymujesz kupując
|
|
|
|
Cena
|
98,00 zł
|
15,99 zł
|
12,99 zł
|
|
|
|
Rodzaje ekspresów: Jaki wybrać?
Jakość sensoryczna
WYBRANE, ZBADANE, OCENIONE
Nasza rada
Tabela w wersji PDF