Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Testy: Serki wiejskie
Testy: Serki wiejskie PRO-TEST: Nr 10 (92) październik 2009
Serki wiejskie Test naturalnych serków wiejskich ziarnistych Test naturalnych serków wiejskich ziarnistych Chemia w serku Zgodnie z międzynarodowymi standardami przy produkcji serków typu „cottage cheese” oprócz podstawowego surowca, jakim jest mleko, stosuje się takie składniki, jak: kultury bakterii kwaszących, enzymy koagulujące, sól kuchenną, wodę, ewentualnie zagęstniki. Stosowanie innych dodatków, takich jak na przykład barwniki, emulgatory, przeciwutleniacze, konserwanty jest co prawda dozwolone, ale o ich dodatku konsument musi być zawsze poinformowany. Niedopuszczalne jest także nazywanie produktu z ich dodatkiem mianem „naturalnego”.

Dodatki do artykułu Opisy produktów
Chemia w serku
Świeży?
Dlaczego takie same?
Wartość odżywcza
Załączniki do artykułu Tabela w formacie PDF