Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Testy: Serki wiejskie
Testy: Serki wiejskie PRO-TEST: Nr 10 (92) październik 2009
Serki wiejskie Test naturalnych serków wiejskich ziarnistych Test naturalnych serków wiejskich ziarnistych Świeży? Cechą serków typu „cottage” jest krótki czas trwałości (maksymalnie do 14-16 dni). Aby uzyskać dobry produkt, konieczne jest zachowanie bezwzględnej higieny w zakładzie produkcyjnym, utrzymanie nieprzerwanego łańcucha chłodniczego od producenta do konsumenta oraz dalsze przechowywanie w warunkach chłodniczych. Rygory te można obejść stosując dodatek konserwantów chemicznych, na co nie decyduje się jednak większość producentów, pragnąc zachować naturalny, zdrowy charakter oferowanych produktów. Z naszego testu wynika, że są i producenci nieuczciwi. Prawdopodobnie częściej na ukryte w serkach konserwanty możemy natknąć się latem, kiedy jest gorąco i producentom trudniej uchronić swoje wyroby przed rozwojem drobnoustrojów. Oczywiście pora roku nikogo nie może usprawiedliwiać przed łamaniem prawa.

Dodatki do artykułu Opisy produktów
Chemia w serku
Świeży?
Dlaczego takie same?
Wartość odżywcza
Załączniki do artykułu Tabela w formacie PDF