Uwaga! Ta strona używa plików cookies i podobnych techonologii (kliknij aby poznać politykę plików Cookies)
Akceptuj i zamknij
Testy: Serki wiejskie
Testy: Serki wiejskie PRO-TEST: Nr 10 (92) październik 2009
Serki wiejskie Test naturalnych serków wiejskich ziarnistych Test naturalnych serków wiejskich ziarnistych Wartość odżywcza Serki wiejskie należą do produktów niskokalorycznych, ze względu na niską zawartość tłuszczu oraz znaczny udział w produkcie wody. Zawierają cenne w żywieniu wysokowartościowe białko oraz stanowią źródło witamin z grupy B (ryboflawiny, tiaminy i niacyny). Należą również do produktów o niskiej zawartości cholesterolu. Niestety w porównaniu do innych produktów mlecznych stanowią słabe źródło wapnia, gdyż jego większa część jest wymywana w procesie produkcyjnym. Mimo to są bardzo chętnie stosowane zarówno w menu codziennym, jak i w żywieniu dietetycznym.

Przeciętna wartość odżywcza serka typu „cottage” w 100 g produktu:


Składnik
Zawartość w 100 g serka

woda

79,2 g

białko

12,3 g

tłuszcz

4,3 g

cholesterol

15 mg

laktoza

3,3 g

składniki mineralne (ogółem)

0,9 g

Ca

80 mg

Na

380 mg

P

140 mg

K

80 mg

Mg

8 mg

Fe

0,1 mg

Zn

0,5 mg

WITAMINY

 

A (jako retinol)

0,02 mg

E

0,07 mg

B1

0,029 mg

B2

0,250 mg

niacyna

0,11 mg

B6

0,06 mg

Dodatki do artykułu Opisy produktów
Chemia w serku
Świeży?
Dlaczego takie same?
Wartość odżywcza
Załączniki do artykułu Tabela w formacie PDF